Porušene ameriške sanje

Clintonova priznala, da je zadremala med glasovanjem

sr
8. 9. 2017, 20.30
Deli članek:

Od volitev v ZDA novembra lani je preteklo že nekaj mesecev, a Hillary Clinton svojega poraza še vedno ni prebolela. Kako ga tudi bi, ko pa je bila o zmagi tako zelo prepričana, da je od dolgčasa celo zatisnila oči.

Reuters
Hillary Clinton: »Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem.«

Na dan je prišlo nekaj odlomkov iz nove knjige ameriške skorajšnje predsednice Hillary Clinton, ki vsaj delno razkrivajo, kaj se je dogajalo v času volilne kampanje in na dan, ko so se nekdanji prvi dami porušile ameriške sanje.

Krivo, da je ženska

V knjigi malce ošvrkne tudi predsednika Baracka Obamo, da se ni ostreje odzval na rusko vpletanje v ameriške volitve. 

Clintonova se v knjigi dotika predvsem razlogov za lasten poraz. Več kot očitno je, da gre za hudo prebolevanje skozi zapisane črke, ki razkrivajo bolečino in neprijetna spoznanja ob koncu politične kampanje. Njeno glavno spoznanje je, da je za izgubo krivo predvsem eno, in to je, da je ženska.  Sicer pa Clintonova prevzema odgovornost za napake, med katerimi je bilo tradicionalno vodenje kampanje proti kandidatu, ki to ni bil. Ona naj bi delala vse po pravilih, volivci pa so se odločili za kandidata, ki je vodil privlačnejši resničnostni šov, med katerim je brez sramu razpihoval zamere in strahove ameriških volivcev.

Ošvrknila tudi demokrate

Clintonova v knjigi ošvrkne tudi svojega protikandidata v boju za demokratsko nominacijo, senatorja Bernarda Sandersa, ki je napadal njen značaj, in podpredsednika Joeja Bidna, ne nazadnje pa celo direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo njene elektronske pošte, kar je ob vrhuncu ironije Trump letos uporabil kot razlog, da ga je odpustil. Ob tem je napadel tudi časopis New York Times, ki je prvi naredil afero iz njene elektronske pošte.

Zakaj je strelovod

Clintonova še vedno ne razume, zakaj je ljudje ne glede na to, da je bila prva dama, senatorka, državna sekretarka in dvakrat predsedniška kandidatka, ne marajo. »Zakaj sem tak strelovod gneva? Še vedno ne vem,« v knjigi piše Clintonova. Med lastnimi napakami med drugimi omenja dobro plačane govore na Wall Streetu po finančnem zlomu leta 2008, izjavo za ameriško mrežo CNN, da bo rudarjem ukinila delovna mesta, in seveda odločitev, da bo na položaju državne sekretarke uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte.