Irma proti Miamiju

FOTO in VIDEO: Čas za beg pred orkanom se izteka: uničenje zagotovljeno

G.G.
8. 9. 2017, 18.04
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 18.15
Deli članek:

Zvezna agencija za izredne razmere opozarja, da bo orkan Irma razdejal ali Florido ali katero od sosednjih zveznih držav.

Profimedia
Kolone na avtocestah, ki vodijo iz Miamija.
Za Irmo sopiha orkan Jose, ki je že dosegel moč četrte stopnje na petstopenjski lestvici. Prav tako se severno od vzhodne obale Mehike krepi tudi orkan Katia, ki že dosega moč druge stopnje.

Orkan Irma je sicer oslabil iz pete v četrto stopnjo, a še vedno ostaja izjemno nevaren vihar, z vetrovi do 270 kilometrov na uro.

"Orkan Irma je epskih razsežnosti, verjetno največji, kar smo jih kdaj videli. Pojdite na varno in se mu umaknite, če se le lahko. Zvezna vlada je pripravljena," je tvitnil ameriški predsednik Donald Trump.

Oblasti so okoli pol milijona prebivalcem svetovale, naj se umaknejo na varno. V najbližje zaklonišče ali dlje v notranjost, torej izven območja, ki ga bo prizadejala Irma.

Vremenoslovci ocenjujejo, da bo Irma »trčila« v Miami. Njeno moč naj bi občutil že v soboto popoldan. Guverner Floride Rick Scott je danes opozoril, da je nevihta blizu. »Zmanjkuje nam časa. Gre za orkan, ki bo prinesel katastrofo, ki je še nismo videli. Domove lahko obnovimo, ne moremo pa življenj,« je izpostavil Scott.

Profimedia
Razdejanje na otoku Saint Martin.

Na Karibskem otočju je orkan prizadel življenja 1,2 milijona ljudi, umrlo pa je 19 ljudi. Nekatere majhne otoke je skorajda povsem opustošil.