Obtožen poskusa izsiljevanja

Voduškov zagovor: Če najdete to v spisu, me lahko peljete v zapor

G.G./STA
8. 9. 2017, 16.09
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 16.09
Deli članek:

Novinarju Vladimirju Vodušku na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu sodijo zaradi sumov poskusa izsiljevanja. Danes je v danes delno podanem zagovoru pred sodiščem poudaril, da ni kriv očitanega kaznivega dejanja in da je njegov greh le to, da je v roke dobil sporni dokument, ki pa ga ni nameraval objaviti.

Primož Lavre
Za tajnega policijskega delavca Vodušek meni, da je prekoračil pooblastila in da je šlo za policijsko provokacijo.
Glavna obravnava se nadaljuje 6. oktobra, ko je predvideno nadaljevanje Voduškovega zagovora in nato zaključne besede tožilstva in obrambe.

Obtožnica Voduška bremeni poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja družbe Unior Gorazda Korošca in direktorja družbe Rhydcon Vinka Stiplovška v času od maja do julija 2012.

V zameno, da ne objavi za njiju obremenjujočih dokumentov - ti so sicer po podanih samoovadbah kasneje privedli do obsodb in pogojnih zapornih kazni za Korošca in Stiplovška -, naj bi Vodušek po navedbah obtožnice zahteval plačilo oz. oglaševanje na njegovi Info TV v skupnem znesku 360.000 evrov, a naj bi kasneje pristal na predajo denarja v skupni višini 150.000 evrov. Voduška so aretirali ob prejemu dela denarja 12. julija 2012 na Trojanah.

V danes predstavljenem in še ne končanem zagovoru je Vodušek večkrat poudaril, da v celotni zgodbi ni nikoli dejal, da bo objavil sporne dokumente, če ne bo Unior oglaševal na njegovi Info TV. "Če najdete to v spisu, me lahko peljete v zapor," je sodišču dejal Vodušek.

Vodušek priznal, da je kriv naivnosti

Potem ko mu je ob predložitvi dokumentov oz. fiktivnih računov, s katerimi je razpolagal Vodušek, Stiplovšek dejal, da niso škodljivi za podjetji, je Vodušek, kot je danes večkrat ponovil, temu verjel in se odločil, da jih ne bo objavil. Nato je, kot pravi, dobil ponudbo za oglaševanje od Odvetniške pisarne Gregorovič - Pungartnik, kjer so mu povedali, da je naročilo za oglaševanje prišlo s strani Uniorja.

Temu je maja in junija 2012 sledilo več kot mesec dni usklajevanja oglaševalske pogodbe med Voduškom in odvetniško pisarno, dogovarjanje pa se je kasneje izkazalo za fiktivno, saj Unior ni nameraval oglaševati na Info TV. Vodušek pravi, da so v tem času vpleteni želeli od njega dobiti čim več podatkov o stanju njegovega podjetja, ki v tistem času ni bilo v najboljši formi, ter da so s pomočjo teh podatkov tudi vse skupaj skonstruirali in z zgodbo šli na celjsko tožilstvo. Priznal je, da je "kriv naivnosti", ker je verjel, da želijo "gospodje" z njim poslovno sodelovati.

V danes podanem zagovoru je dejal še, da se počuti krivega pred slovensko javnostjo, ker jo je prikrajšal za objavo informacij o tem, da sta direktorja dveh podjetij, ki sta posredno in neposredno v državni lasti, okradla premoženje podjetja. To po Voduškovih besedah tudi govori o verodostojnosti prič, na izjavi katerih temelji celotna obtožnica proti njemu.