Tragedija pretresla krajane

Prešanje usodno za Bogdana in njegovega sina Tomaža

pk, ss
8. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Vrenje mošta je bilo kljub oživljanju usodno za Bogdana in njegovega sina Tomaža, mami Branki pa je zdravniška pomoč rešila življenje.

arhiv Svet24
Pri alkoholnem vrenju nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki je v neprezračenem prostoru smrtno nevaren.

Včeraj zjutraj je bila policija obveščena, da v kletnih prostorih ene od stanovanjskih hiš na območju naselja Vrhpolje v občini Vipava negibno ležijo tri osebe.

Smrt je nastopila najverjetneje kot posledica zastrupitve z ogljikovim dioksidom.

Reševalci so na kraju oživljali moška, stara 67 in 27 let, ter 63-letno žensko. Oba sta kljub prvi pomoči izgubila bitko za življenje, za žensko pa je bilo oživljanje uspešno in z reševalnim vozilom so jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Prve ugotovitve kažejo, da pokojnika nista umrla nasilne smrti, je pa policija v zvezi s tragičnim dogodkom obvestila tudi pristojnega preiskovalnega sodnika in tožilca. Natančen vzrok smrti bo znan po opravljeni sanitarni obdukciji na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, dosedanje ugotovitve pa kažejo, da je smrt nastopila najverjetneje kot posledica zastrupitve z ogljikovim dioksidom.

Družinska tragedija pretresla krajane

Po naših informacijah sta umrla 67-letni Bogdan Lavrenčič in njegov 27-letni sin Tomaž Lavrenčič, za 63-letno Branko Lavrenčič pa je bilo oživljanje, kot rečeno, uspešno. V Vrhpolju pri Vipavi so nad družinsko tragedijo globoko pretreseni. »To je neverjetno. Kar ne moremo dojeti, kaj se je zgodilo. Vas je majhna in med seboj se vsi poznamo, tudi njih smo dobro poznali. Čisto smo v šoku,« je za Svet24 povedala domačinka. »Sploh ne vem, kako je lahko prišlo do zastrupitve. So izkušeni vinarji, za njimi je že mnogo trgatev. Dobro vedo, na kaj morajo biti pozorni,« pa nam je dejal eden od sosedov. Vrhpoljci povedo še, da gre za prijetno in umirjeno družino. Brankaje zdaj ostala brez sina in moža, ima pa še tri odrasle hčerke, s katerimi krajani globoko sočustvujejo.

Življenje vam lahko reši test s svečo

Natančen vzrok smrti bo znan po opravljeni sanitarni obdukciji. 

Policija svetuje, naj prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, uporabniki zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami. Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju. Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo. V prostor namestimo gorečo svečo, in če ta hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo.Ogljikov dioksid je plin brez barve in vonja, pač pa rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko pride do nezavesti, preden je zaznana nevarnost.