Tveganja v kmetijstvu

Pod točko razno tudi o kontaminiranih jajcih

M.K./STA
5. 9. 2017, 07.46
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 09.14
Deli članek:

Ministri EU za kmetijstvo bodo danes na neformalnem srečanju v Tallinnu spregovorili o škandalu z jajci, okuženimi z insekticidom fipronil, ki je izbruhnil avgusta.

Profimedia
Jajčni izdelki s povišano vrednostjo insekticida so dosegli tudi Slovenijo, a po zagotovitvah uprave za varno hrano niso predstavljali povečanega tveganja za zdravje.

Na kmetijskem ministrstvu pojasnili, da bodo to temo na srečanju, ki se ga iz Slovenije udeležuje državna sekretarka Tanja Strniša, sicer odprli pod točko razno.

Na neformalnem zasedanju bo komisija v okviru dodatne točke države članice seznanila z dosedanjim dogajanjem v zvezi z afero fipronil in predstavila nadaljnje korake na področju ukrepanja, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Po njihovih navedbah je sicer tema zasedanja upravljanje s tveganji v kmetijskem sektorju.

Iskanje krivca

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

Afera z oporečnimi jajci, ki vsebujejo insekticid fipronil, je izbruhnila 1. avgusta. Sledili so umiki več milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov s trgovskih polic, več perutninskih farm so zaprli, med državami pa se je vnela besedna vojna o tem, kdo je kriv za škandal.

Evropska komisija je 11. avgusta sporočila, da je škandal z jajci, kontaminiranimi z insekticidom fipronil, zajel 15 držav članic EU, vključno s Slovenijo, ter Švico in Hongkong. Na slovenski upravi za varno hrano so takrat pojasnili, da se je država na seznamu znašla zaradi preventivnega odpoklica izdelkov 9. avgusta.

Dva tedna kasneje so na upravi potrdili, da so jajčni izdelki s povišano vrednostjo insekticida vendarle dosegli tudi Slovenijo, a po njihovih zagotovitvah niso predstavljali povečanega tveganja za zdravje. Tri slovenske pravne osebe so namreč v Celovcu kupile 17 kilogramov kontaminiranih jajčnih proizvodov, in sicer tekoči jajčni rumenjak in tekoča umešana jajca.

Izredni sestanek šele konec meseca

Politični pogovori na to temo bodo tudi 26. septembra, ko bo izredni sestanek ministrov EU. Cilj srečanja bo ustaviti medsebojna obtoževanja, predvsem pa iz dogajanja izluščiti lekcije, ki bodo omogočile izboljšanje sistema in preprečitev kriminalnih aktivnosti.