Podari zvezek

FOTO: Otroci bogatejši za zvezke, torbe, pisala ...

Gabrijel Toplak
5. 9. 2017, 07.05
Deli članek:

Kljub uspešno izpeljani akciji, ki so jo podprli predvsem posamezniki in mediji, organizatorji izpostavljajo slab odziv pomurskih občin, knjižnic in lokalnih društev.

LRF za Pomurje
Ekipa dobrodelne akcije zbiranja šolskih potrebščin #podarizvezek.

Pomurska poletna dobrodelna akcija zbiranja šolskih potrebščin #podarizvezek je končana. Na pobudo Zavoda za pomoč dijakom ranljivih socialnih skupin in Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src jo je koordinirala Lokalna razvojna fundacija za Pomurje v okviru Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja.

Šolske potrebščine so zbirali tudi v Kulturnem domu Beltinci, kjer so 31. avgusta pripravili brezplačno otroško predstavo Medvedja simfonija. 

Kot je povedala Matejka Horvat iz te lokalne razvojne fundacije, so šolske potrebščine zbirali na 27 zbirnih točkah, organizatorji pa so jih s pomočjo prostovoljcev že razdelili vsem otrokom. »Ugotavljamo, da je kljub številnim dobrodelnim akcijam še vedno veliko otrok s praznimi šolskimi torbami ali celo brez njih. Samo v zadnjem mesecu je na humanitarno društvo Pomagajmo odprtih src, ki je pripravilo seznam otrok, prispelo več kot sto prošenj,« je pojasnila Horvatova in dodala, da šolske potrebščine, zbrane na zbirnih točkah, zadostujejo nekje za 60 otrok, vsaj 40 pa jih še čaka na pomoč.

arhiv
Za socialno ogrožene otroke so zbirali peresnice, šolske torbe, zvezke …

RAZOČARANI NAD ODZIVOM

Načrti

Prihodnje leto bo mogoče donirati tudi prek SMS-sporočil. Letos so zbrali premalo brezčrtnih in karo zvezkov, plastelina, voščenk, šolskih torb, peresnic, šestil in delovnih zvezkov. 

Največ prošenj za pomoč je po besedah Horvatove prišlo z goričkega in lendavskega konca. »Uspešno izpeljano akcijo so podprli predvsem posamezniki in mediji, vendar organizatorji izpostavljamo slab odziv pomurskih občin. Občina Puconci, denimo, je zgolj omogočila zbirno mesto, medtem ko odziva ni bilo niti od knjižnic niti od centrov za socialno delo. Tudi za donacijo finančnih sredstev na račun dobrodelnega društva se ni odločil nihče,« je poudarila sogovornica in sklenila, da so več podpore pričakovali od lokalnih društev, ki so poleti organizirala številne dogodke. Te bi lahko, je dejala, združili z dobrodelnostjo, tako kot so to storili v okviru Jenamena festa v Črenšovcih.

LRF za Pomurje
… ter barvice, lepila, škarje.

Facebook
Matejka Horvat: Najbolj potrebne so šolske torbe in peresnice.

LRF za Pomurje
Učenci so se zelo razveselili šolskih torb.

LRF za Pomurje
Šolske potrebščine so lahko donirali tudi na glavni zbirni točki v Martjancih.