Čudežni šetraj

Zastonj energija z domačega vrta

pr
4. 9. 2017, 21.10
Posodobljeno: 28. 1. 2024, 09.37
Deli članek:

September je tu in z njim novi napori, novo šolsko leto. Zakaj bi plačevali za prehranska dopolnila in vase zlivali nevarne energijske pijače, če vam na vrtu raste brezplačna rezervna baterija?

Dreamstime
To čudovito zelišče s poprasto aromo je v sorodu s timijanom, origanom in majaronom.

Vrtni ali navadni šetraj je skromna rastlinica, ki se rada sama zaseje. O njenih skritih močeh veliko pove že botanično ime Satureja hortensis. Satureja izhaja iz besede satir (pol človek, pol kozel). Satirom so v legendah pripisovali izjemno spolno moč, to pa naj bi črpali na poljih, polnih šetraja. Zato ne preseneča, da so šetraj imenovali tudi rastlina sreče ali yerba buena, kar pomeni dobro zelišče.

Proti bolečinam

Imate prebavne težave? Šetraj učinkovito pomirja želodčne krče in ustavlja drisko.

Če vaše kosti škripljejo bolj kot postelja, na kateri ležite, je dobro vedeti, da šetraj učinkuje tudi protibolečinsko. Iranski znanstveniki so potrdili upravičenost uporabe vrtnega šetraja v tradicionalni medicini kot analgetika za bolečine v mišicah in kosteh. Poleg tega, da blaži bolečine, učinkuje protivnetno.

Dreamstime
Šetraju moramo zagotoviti dobro odcedna alkalna tla.

Vsestranski

Kraški šetraj

Med vsemi vrstami je ta najbolj aromatična in najbolj zdravilna. Je trajnica z rožnatimi cvetovi. Domačini ji pravi ožepek ali tudi žepek.

Šetraj čisti telo, odpravlja gliste in spodbuja izločanje seča, zato je nepogrešljiv pri putiki, revmi, sečnih kamnih in zastrupitvah s paraziti (trakulje, gliste). Teh je v današnjem času veliko več, kot si želimo priznati, in so pogosto v ozadju nerazložljivih težav s prebavo, izčrpanostjo in drugimi simptomi. V ljudski medicini se šetraj uporablja za krepitev prebavnih organov, predvsem želodca. Pomirja želodčne krče in krepi sluznico ust, ustavlja driske in odpravlja patogene bakterije iz našega črevesja.

Bi ga radi gojili?

Izkazalo se je, da alkoholni izvleček vrtnega šetraja odlično antimikrobno učinkuje proti vsem 23 testiranim bakterijam ter 15 glivam in kvasovkam.

Šetraj je v sorodstvu s timijanom, origanom in majaronom, od teh se loči le po dodatku omenjene popraste arome. V naših krajih raste, le zagotoviti mu moramo dobro odcedna alkalna tla (pH 6,8). Obstaja več kot 30 vrst in kopica podvrst, ki jih zasledimo na različnih rastiščih. Najbolj razširjen je enoletni vrtni šetraj (S. hortensis), ki ima vijoličaste cvetove. Po okusu pa je ostrejši kraški šetraj (S. montana).