Mafijske zgodbe

Ne povsem navadni fotri na motornih kolesih

lt
4. 9. 2017, 20.00
Deli članek:

Osumljeni član kluba Hells Angelsov je priznal krivdo za očitana mu kazniva dejanja preprodaje kokaina. Zdaj na nitki visi še takratni predsednik jeseniškega kluba.

STA
Mujagića so na sojenje privedli sodni policisti.

Oktobra lani so gorenjski kriminalisti oznanili, da so s pomočjo avstrijskih kolegov razbili kriminalno združbo, ki je po njihovih navedbah delovala v okviru motoristične skupine Hells Angels. Preiskava v njihovem poslopju Steel city v Hrušici sicer ni navrgla izplena prepovedanih substanc, so pa kriminalisti našli strelivo s sledmi eksploziva in še delujoč minomet.

»Zasežene so bile tri šolske granate, ki jih ni mogoče uporabiti kot orožje in so več let služile dekoraciji klubskih prostorov. Prav tako šolsko orožje tipa osa. Vse najdeno ni mogoče uporabiti za bojno delovanje in je namenjeno izključno šolanju,« je pozneje na tiskovni konferenci pojasnil podpredsednik jeseniškega kluba Hells Angels MC Steel City (HAMC SC), ki se je predstavil le kot Dado.

STA
V svojem poslopju Steel city so imeli vadbene granate in šolski minomet tipa osa.

Kokain tihotapili v Avstrijo

Kriminalisti so tedaj zatrdili, da je bila droga kokain namenjena dobro organizirani ulični preprodaji v sosednji Avstriji. Skladišče so osumljeni imeli na območju Gorenjske, poleg tega so izvrševali tudi druga kazniva dejanja, v odkup so namreč ponujali prepovedano orožje.

Kriminalisti so jim prišli na sled s pomočjo tajnega policijskega sodelavca.

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je pretekli teden nadaljevalo sojenje Arminu Mujagiću, ki je bil v času aretacije predsednik HAMC SC. Na sojenju zaslišani kriminalisti so povedali, da niso vedeli, da bo preiskava, v kateri je lani sodelovalo 100 policistov, pripeljala do njega.

Tajni policijski sodelavec je namreč od drugoobtoženega Dejana Perića kupil prepovedano drogo kokain izjemne čistosti. Po začetnih dogovorih z ovaduhom je Perić Mujagiću poslal SMS-sporočilo, v katerem ga je spraševal po barvah za izdelavo tetovaž, kar je bila po navedbah kriminalistov šifra za kokain. Kmalu zatem je sledilo naslednje srečanje Perića s tajnim policijskim sodelavcem, ki mu je Perić prodal pošiljko kokaina.

Perić je po navedbah medijev že pred časom priznal očitana mu kazniva dejanja. Preprodajal je kokain in orožje ter omogočal jemanje mamil.

Mujagić ni znal pojasniti izvora premoženja

Kriminalisti so ugotovili še, da Mujagić med letoma 2011 in 2016 po uradnih evidencah ni imel izkazanih dohodkov, njegov način življenja pa je bil nadstandarden. Odplačeval je lizing za vozilo, plačeval je najemnino za dve stanovanji, v posesti pa je imel tudi tri motorna vozila v vrednosti nad 15.000 evrov, uradno sicer niso bila v njegovi lasti. Kriminalisti so ne glede na to izpostavili, da so ga ostali člani kluba večkrat prosili, ali si jih lahko izposodijo.

Zločinske motoristične bande

Reuters
Januarja je 100 policistov avstrijske enote Kobra aretiralo avstrijskega šefa Hells Angelsov Marcusa Matza.

Europol je sicer že pred leti opozoril na veliko nevarnost zločinskih motorističnih band (outlaw motorcycle bands), poleg omenjenih Hells Angelsov so to še Bandidos, ki se na vzhod oboji širijo iz Avstrije in Nemčije. Europol skrbi, da bi se tovrstne skupine na območju Balkana medsebojno povezale in prevzele nadzor nad tako imenovano balkansko potjo prepovedanih drog.

Teorija sicer pozna razliko med »riders clubi« in »motorcycle clubi«, slednji si dodajajo oznako »1 odstotek«. »Devetindevetdeset odstotkov motoristov sledi črki zakona,« je namreč po neki ilegalni motoristični dirki, v kateri je umrlo mlado dekle, izjavilo Ameriško motociklistično združenje.

Tovrsten klub enega odstotka je po svojem ugledu tudi HAMC SC. Zanj pa je značilna notranja povezanost do te mere, da morajo člani klub postaviti na prvo mesto v svojem življenju, v notranje kroge pa pridejo šele po dolgoletnem članstvu. Njihov vsakdan in socialno življenje sčasoma postaneta povsem odvisna od klubske bratovščine. Če pa posameznika iz kluba izključijo, ostane brez vseh socialnih stikov – izobčenec.