Dušan Črnigoj

Gradbeni baron oproščen

S.S./STA/B.K.
4. 9. 2017, 15.55
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 16.00
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes z oprostilno sodbo sklenilo sojenje nekdanjemu prvemu možu Primorja Dušanu Črnigoju.

Sta
Dušan Črnigoj

Okrožno sodišče v Novi Gorici je na ponovljenem sojenju v zadevi Stavbenik nekdanjega prvega moža Primorja Dušana Črnigoja oprostilo obtožb o zlorabi položaja in povzročitvi velike gospodarske škode. Kot ugotavlja sodišče, v poslih, ki jih je pod drobnogled vzelo sodišče, ni prišlo do oškodovanja Primorja ali države.

Tožilka Damjana Bandelj je zanj zaradi zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode zaradi prodaje delnic Stavbenika leta 2001 zahtevala tri leta in osem mesecev zapora, plačilo 27 tisoč evrov denarne kazni, povračilo premoženjskopravnega zahtevka Primorja v višini 1,4 milijona evrov ter plačilo vseh stroškov. Sodni postopek je trajal kar 11 let, skupno je bilo opravljenih 27 glavnih obravnav, sodišče pa je pridobilo izvedeniška mnenja kar petih sodnih izvedencev.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je Črnigoja v tej zadevi že spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode. Na obsodbo sta se pritožila tako Črnigoj kot državna tožilka, ki je menila, da je kazen premila. Koprsko višje sodišče je nato prvostopenjsko sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Kot razlog je navedlo, da novogoriško okrožno sodišče ni upoštevalo predpisov iz leta 2001, ko je bila sklenjena pogodba o prodaji delnic.