Severnokorejska kriza

Trgovinska vojna s Kitajsko? "Povsem nesprejemljivo!"

M.K./STA
4. 9. 2017, 14.02
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 22.08
Deli članek:

Kitajska je kot docela nesprejemljivo zavrnila zahtevo ameriškega predsednika Trumpa za prekinitev trgovanja z vsemi severnokorejskimi trgovinskimi partnerji.

Reuters
Donald Trump in Xi Jinping.

Iz Kitajske prihajajo opozorila, da bi bili takšni ukrepi za Peking nesprejemljivi in nepravični. Prav tako poudarjajo, da Kitajska ne more biti edini igralec pri reševanju severnokorejske krize.

“Povsem nesprejemjivo za nas je, da se izredno tzrudimo za mirno razrešitev problema, po drugi strani pa se želi naše interese ogroziti s skancijami,” je sporočil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang med današnjo novninarsko konferenco. “To je nepravično”, je še dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo opozoril, da ZDA razmišljajo o “prekinitvi vsakršenga trgovanja z državami, ki poslujejo s Severno Korejo”.

Ustanovitelj WikiLeaks Jullian Assange se je na Trumpovo izjavo brž odzval s tvitom, da bi predsednika ZDA takoj odstavili, če bi poskušal uresničiti takšno napoved. “Če bi Trump blokiral 650 milijard ameriških dolarjev vredno trgovinsko menjavo med ZDA in Kitajsko, bi ga takoj odstavili,” je napisal Assange.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Shuang je medijem na redni novinarski konferenci tudi poročil, da so izrazili uradni diplomatski protest. "Kitajska nasprotuje Severni Koreji pri razvijanju njenega jedrskega in raketnega programa," je pojasnil predstavnik in dodal, da je Kitajska zavezana zagotoviti jedrski razorožitvi Korejskega polotoka.

"Severna Koreja si mora biti na jasnem glede tega in upamo, da se bodo vsi vpleteni, predvsem severnokorejska stran, vedli zadržano in se izognili morebitnim novim zaostritvam odnosov," je še dejal Geng, ki pa ni povedal, ali bo Peking podprl morebitne nove sankcije proti režimu.

Reuters
Nov severnokorejski jedrski poskus, le nekaj ur pred uvodnim govorom kitajskega voditelja Xi Jinpinga, je zasenčil vrh skupine Brics, ki se je začel v nedeljo v kitajskem Xiamenu.

Petčlanska skupina Brics, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Južna Afrika in tokratna gostiteljica Kitajska, pa je sporočila, da obžalujejo jedrske poskuse v Severni Koreji.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi napetosti in jedrskega programa na Korejskem polotoku," so zapisali v izjavi. Po njihovem prepričanju je mogoče vprašanje rešiti "le na miren način in z neposrednim dialogom vseh vpletenih strani".

Vrh skupine Brics se je začel v nedeljo v kitajskem Xiamenu, zasenčil pa ga je nov severnokorejski jedrski poskus le nekaj ur pred uvodnim govorom kitajskega voditelja Xi Jinpinga. Severna Koreja je po lastnih podatkih uspešno preizkusila vodikovo bombo.

Tečaji delnic v Aziji so se danes, potem ko je Severna Koreja v nedeljo preizkusila vodikovo bombo, večinoma znižali. Tokijski in seulski indeks sta izgubila po skoraj odstotek vrednosti, hongkonški tri četrtine odstotka, šanghajski pa je malenkost v zelenem.