Nove kandidatke

Tudi Angelca v boj za predsednico?

Matej Klarič
4. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

V boj za najvišjo neposredno voljeno funkcijo pri nas bosta, če ne bo kakšnih večjih presenečenj, očitno vstopili še Maja Makovec Brenčič kot kandidatka Cerarjeve stranke in Angelca Likovič, ki jo želi predlagati Primčeva stranka. Za kandidaturo pa se je že odločila tudi SLS-ova kandidatka.

Mediaspeed
Angelca Likovič si je zaradi svojih izjav lani prislužila bodečo nežo, ki jo podelijo osebi z najbolj seksistično izjavo.

Prvi krog predsedniških volitev bo potekal v nedeljo 22. oktobra. Favorit za zmago je še vedno Borut Pahor, ki se bo tudi tokrat na volitve podal s podporo stranke SD. Ankete zaenkrat napovedujejo drugi krog, kjer pa bi mu zmago, sodeč po anketah, morda lahko celo vzel Marjan Šarec.

Že dolgo časa se je ugibalo, ali bo kot kandidatka stranke SMC v predsedniški boj vstopila ambiciozna Maja Makovec Brenčič, sicer ministrica za izobraževanje, znanost in šport v Cerarjevi vladi.

Neuradno naj bi se v stranki tako odločili na sobotnem delovnem posvetu, uradno pa bo njena kandidatura verjetno postala znana v sredo, ko bo zasedal svet stranke. Slišati je sicer bilo, da so imeli tako kot že med celotnim mandatom velike težave pri odločitvi, koga podpreti na volitvah. Nekateri pa so omenjali celo možnost, da bi podprli Marjana Šarca. Verjetni kandidatki namreč nekateri še vedno očitajo afero z dodatki za stalno pripravljenost, ki jih je naposled v celoti vrnila.

Premier Cerar je bil po sobotnem posvetu kritičen na račun Pahorjevega dela. Kot je dejal, je bila v zadnjih letih precej poudarjena oblika nastopa, sama vsebina pa ni bila takšna, kot bi si jo sam želel.  

Arhiv Svet24
Zadrego pri imenovanju kandidata so imeli očitno tudi v stranki SMC, kjer so razpravljali tudi o tem, da ne bi imeli svojega kandidata.

Tudi Likovičeva v bitko

Vse tri kandidatke imajo povsem realne možnosti, da bodo zadostile tudi formalnih pogojem za uradno kandidaturo.

Jutri naj bi svojo kandidatko najavila tudi Primčeva stranka God. Za predsednico predlagajo kontroverzno Angelco Likovič. Zanjo nekateri nekdanji sodelavci pravijo, da je bila zagrizena članica komunistov, nato pa je prestopila v stranko svojega učenca Janeza Janše, ki je v osemdesetih prav tako prisegal na rdečo zvezdo, tudi kot komandant na avnojskem pohodu. Pozneje se je z Janšo sprla in sprva neuspešno poskusila s Krščansko demokratsko stranko, naposled pa se našla pri izjemno konservativni Primčevi stranki. Nazadnje je veliko neodobravanja požela s svojimi izjavami o posiljenih ženskah, ki bi po njenem mnenju morale srečne obdržati te otroke. Pričakovati je, da bo stranki uspelo zbrati tri tisoč podpisov podpore, kolikor jih potrebujejo za uradno vložitev kandidature.

»Čas je za žensko«

SLS
Suzana Lara Krause je 38-letna profesorica slovenščine in ruščine. Napoveduje, da bo v primeru izvolitve znala udariti po mizi.

Kandidatka SLS

V zunajparlamentarni stranki želijo s kandidatko pokazati na prenovljeno stranko, ki gradi na starih koreninah. 

Na volitve pa z žensko kandidatko vstopa tudi danes zunajparlamentarna SLS. Njihova kandidatka je Suzana Lara Krause, ki je pretekli teden ob najavi kandidature dejala, da je čas za žensko predsednico. Krausetova je sicer 38-letna profesorica slovenščine in ruščine, politično pa je aktivna od leta 2010. Po njenem mnenju je zdaj čas za žensko, ki zna povzdigniti glas in udariti po mizi: »Takšno, ki sama skuha svojo marmelado in vlaga kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer.« Ker imajo v SLS še vedno dobro razvejano župansko mrežo, je pričakovati, da bo tudi Krausetova možna izbira volivcev na volilnih lističih. Ob novih imenih, ki vstopajo v predsedniško bitko, se tako obetajo vse bolj zanimiva soočenja.