Zadeva Magna Steyer

"V zadnjih dnevih in tednih smo bile deležne odkritega in orkestriranega napada." Grožnje niso rešitev, pravi minister

R.T.
3. 9. 2017, 16.17
Posodobljeno: 3. 9. 2017, 16.17
Deli članek:

"Pravico in dolžnost nevladnih organizacij, da varujejo javni interes v okoljskih zadevah, so v primeru Magna grobo in neokusno poteptali nosilci moči, pristojne javne institucije pa svoje vloge niso ustrezno opravile," so zapisali.

STA
Agencija za okolje je sicer 10. avgusta avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magni izdala okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah

Poročali smo, da se prebivalci naselij v občini Hoče-Slivnica strinjajo, da naj se izvaja najstrožji nadzor nad izgradnjo in delovanjem Magnine tovarne. In da se sprašujejo, zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madarskem, ne pa v Sloveniji. Prepričani so, da bo na Štajerska vladala še večja revščina, če regija izgubi Magno.

Bobo
Vladi očitajo, da je izsilila neprimerno lokacijo in potencialnega investitorja zavedla, saj mu je obljubila nerealne časovne roke glede umeščanja objekta v prostor.

Okoljske organizacije so postale tarče napadov. Na dogajanje v zadevi Magna Steyer se je odzvalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Bobo
Kmetijska zemljišča v občini Hoče-Slivnica, kjer je predvidena gradnja lakirnice.

Takole so zapisali:

"Osnovna naloga Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je skrb za gospodarstvo, za spodbujanje razvoja le-tega, za podporo investicijam, nenazadnje za odpiranje novih delovnih mest. Pri tem si prizadevamo za konstruktiven dialog z vsemi deležniki.

Bobo
Minister Zdravko Počivalšek

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ob nameri vsakega podjetja, željnega investiranja v Slovenijo, naredi vse, kar je v njegovi moči, da investicijo podpre. In enako je v primeru Magne Steyer – še posebno zato, ker gre za investicijo v vzhodni del države, ki je prepotreben državne pomoči na gospodarskem področju, kot je bilo v preteklih letih nemalokrat izpostavljeno.

Neizpodbitno dejstvo je, da je vsako podjetje, domače ali tuje, vpeto v širši socialni kontekst in okolju, v katerem posluje, daje določen pečat. Nedvomno potrebujemo glas nevladnih organizacij, ki opozarjajo tudi na druge aspekte poslovanja in povsem legitimno je, da se te borijo za svoja prepričanja.

»Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. Tako znotraj ministrstva, kot tudi znotraj Vlade RS, z gospodarstveniki in nevladniki vedno stavim na konstruktiven in korekten dialog,« je sporočil minister Zdravko Počivalšek. Minister grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, ostro obsoja in pravi, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje.

»Dokazali smo že, da se dogovor da doseči. Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v Občino Hoče-Slivnica,« je še dodal minister."

Odprto pismo nevladnih organizacij si lahko preberete spodaj.