Ni poti nazaj

Da vam »športanje« ne bi povesilo prsi

ud
3. 9. 2017, 16.00
Deli članek:

Morda ste res porabili vse premoženje za nakup letne karte v fitnesu, domače telovadne pripomočke in najnovejše superge, a pozabili ste na bistveno – športni modrček.

Profimedia
Razmislite o tem, s kakšnim športom se ukvarjate in se nato odločite za nakup primernega športnega modrčka.

Nedavne raziskave kažejo, da kar tri četrtine športnic ne nosi športnega modrčka ali kupi neprimernega, kar se maščuje s povešenimi prsmi. Česa torej ženske ne smemo spregledati, ko gremo po športni nedrček? Pripravili smo kratek nakupovalni vodnik.

Profimedia
Zaradi intenzivnih gibov med športom se prsi premikajo na vse strani, kar napenja ligamente in jih sili k raztezanju.

Oblika

MERJENJE
Z metrom si izmerite podprsni obseg: čez hrbet v višini zaponke na modrčku, spredaj pa pod prsno gubo. Dobljena številka pomeni osnovno numerično velikost, na primer 70, 75, 80, 85.

Športni nedrček zmanjša gibanje prsi na različne načine. Kapsula ali »ovoj« modrček je narejen iz dveh individualnih košaric oziroma kapsul, ki objameta vsaka svojo dojko. Nedrček dojk ne potiska k prsnemu košu in sledi naravni obliki prsi. Primeren je za nizko intenzivne športe. Kompresijski modrček se obleče čez glavo, pritisne prsi k telesu ter tako omeji njihovo gibanje. Nima ločenih košaric in je odličen za srednje intenzivne aktivnosti. Kombinirani modrček je kombinacija kapsule in kompresije. Takšni nedrčki dajejo največ opore in so namenjeni visoko intenzivnim športom.

Profimedia
Ko se tkiva v prsih enkrat raztegnejo, se nikoli več ne skrčijo in prsi so povešene.

Na kaj morate biti pozorne pri pomerjanju modrčka

BOLEČINA
Rekreacija brez ustrezne opore povzroči tudi bolečine v prsih, zgornjem delu hrbta in ramenih ter se lahko preseli še na druge dele telesa, zato je nujen športni modrček.

Ko ste izmerili pravo velikost, je čas, da modrček preizkusite. Pri tem upoštevajte naslednje: biti mora bolj oprijet kot običajni nedrček, vendar ne toliko, da bi vam onemogočal normalno dihanje. Modrček se nikjer ne sme gubati, prav tako se ne smejo ustvariti žepki med nedrčkom in telesom. Tak žepek rad nastane pod pazduho. Dvignite roke nad glavo. Če spodnji elastični trak zleze čez dojke, potrebujete manjši modrček ali pa prilagodite naramnice. Košarice morajo biti gladke. Gube nakazujejo, da je košarica prevelika. Če prsi uhajajo iz košarice, je modrček premajhen. Preizkusite večjo številko. Testirajte njegovo oporo tako, da poskakujete in tečete na mestu. Takoj boste začutili, ali je pravi ali ne.

***FLEHA NI POTI NAZAJ – Bolje preventiva kot kurativa, zato izberite pravi športni modrček. POUDAREK Tek brez nedrčka pri povprečni ženski povzroči, da se njene prsi premikajo gor in dol za 8,5 centimetra. POUDAREK Zaradi intenzivnih gibov med športom se prsi premikajo na vse strani, kar napenja ligamente in jih sili k raztezanju. CIFRA – 3 - od štirih žensk nosijo napačno velikost športnega modrčka. OKVIRČEK MERJENJE – Z metrom si izmerite podprsni obseg: čez hrbet v višini zaponke na modrčku, spredaj pa pod prsno gubo. Dobljena številka pomeni osnovno numerično velikost, na primer 70, 75, 80, 85. OKVIRČEK – BOLEČINA – Rekreacija brez ustrezne opore povzroči tudi bolečine v prsih, zgornjem delu hrbta in ramenih ter se lahko preseli še na druge dele telesa, zato je nujen športni modrček. FOTKA Ko se tkiva v prsih enkrat raztegnejo, se nikoli več ne skrčijo in prsi so povešene. FOTKA Razmislite o tem, s kakšnim športom se ukvarjate in se nato odločite za nakup primernega športnega modrčka.***