Zanimivosti

Otrok mora v šoli znati poskrbeti zase

Urška Dretnik
3. 9. 2017, 08.00
Deli članek:

Kaj vse mora torej znati otrok pred vstopom v šolo in kako ga pripraviti na ta pomembni mejnik v njegovem življenju? Preberite naše nasvete in zagotovite otroku lažji vstop v šolo.

Profimedia
Otrok naj bi pred vstopom v šolo prepoznal nekaj črk abecede, številke do 5 ter znal šteti do 10, vse drugo ga bodo naučili v šoli.

Z vstopom v šolo naj bi bil otrok že dovolj samostojen, da sam poskrbi zase in za svoje stvari.

Skrb zase

Otrok se mora znati sam umiti in obleči, iti sam na stranišče ter si po uporabi stranišča obrisati ritko in umiti roke. Znati si mora tudi zavezati čevlje in zapeti jakno.

Profimedia
O šoli govorite s pozitivnimi občutki in mu zaupajte kakšno svojo izkušnjo iz šolskih klopi.

Skrb za svoje stvari

Če ste do zdaj vedno vi poskrbeli, da nikoli ni pozabil vzeti jopice, pa je zdaj čas, da otrok sam poskrbi za svoja oblačila in obutev, jih vedno pospravi na temu namenjen prostor in jih ob odhodu tudi vzame. Enako velja za šolsko torbo, potrebščine, igrače in druge stvari. Otrok mora vedeti, da je za svoje stvari odgovoren sam.

Samostojnost pri jedi

Do zdaj ste svojemu otroku vedno vi narezali meso na koščke, mu odprli lonček jogurta, nalili sok in mu na krožnik naložili hrano. Tega je zdaj sposoben že sam, zato vztrajajte pri tem, da poskrbi zase tudi za mizo. Ne sprašujte ga, ali je še lačen in ali bi še jedel, temveč mu pustite, da to izrazi sam. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se mora otrok znati primerno vesti za mizo; mirno sedeti in lepo jesti, ne govoriti s polnimi usti ... Prav tako vam lahko otrok pri tej starosti pomaga pripraviti in pospraviti mizo ter tudi pripraviti obroke, na primer ubije naj jajca, pomeša omako, začini jed ...

Profimedia
Ne pozabite, da je otrok še vedno le otrok, in otroci se igrajo in se tudi morajo igrati.

Skrb za red in čistočo

Otrok mora pred vstopom v šolo znati poskrbeti tudi za red in čistočo. Pospravljanje sobe naj bo njegova dolžnost, ki jo mora opraviti vsak teden. Prav tako mora znati pospraviti posteljo, počistiti umazanijo za seboj in odnesti smeti v koš.

Samostojnost pri igri

Otrok se igra že sam in pri igri ne potrebuje vašega posredovanja, razen v izjemnih primerih, kadar igra postane nevarna oziroma škodljiva zanj ali za druge vključene. Dovolite mu, da se igra, kot si želi sam.