Umor očima

Je Janez moril prišteven ali ne?

S.S.
3. 9. 2017, 13.05
Posodobljeno: 3. 9. 2017, 13.07
Deli članek:

V petek se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo vnovično sojenje Janezu Žurgi, obtoženemu umora očima decembra 2015.

Arhiv Novice Svet24
Obtoženi Janez Žurga

Petindvajsetletnik je bil na prvem sojenju spoznan za krivega uboja, medtem ko so mu tožilci očitali umor, višji sodniki pa so obsodbo na 15 let zapora razveljavili in primer vrnili v ponovno presojo.

Žurga nikoli ni zanikal svojega dejanja, vprašanje, okoli katerega se je že v prvem sojenju izrekalo več izvedencev, pa je, ali je bil med dejanjem prišteven.

Google Street View
Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame.

Nad očima z nožem in vzglavnikom

Spomnimo: incident se je zgodil 17. decembra predlani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po navedbah v obtožnici se je Žurga svojega očima najprej lotil s pestmi, da je ta padel ob steno in si zlomil ličnico ter čeljustnico, zatem pa ga je s kuhinjskim nožem večkrat zabodel: v vrat, obraz, roke in prsni koš. Stražiščar je nato na hrbet omahnil na posteljo, Žurga pa ga je zadušil z vzglavnikom. Potem je mladenič vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru, med potjo pa je na bencinskem servisu v Kozini s parkiranega volkswagna passata ukradel registrske tablice in jih namestil na ukradeni chevrolet. A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.

5 let zapora so na prvem sojenju sodniki prisodili 25-letniku za uboj, čeprav je bil obtožen umora.

Neposredno bodo zaslišali le izvedence

Kot so se v petek strinjali tako obtoženec kot njegova zagovornica in tožilka, bodo v ponovljenem sojenju le prebrali izpovedbe vseh prič iz prvega sojenja. Neposredno bodo zaslišali le izvedence psihiatre in psihologe. Zagovornica Maja Kristan je sicer predlagala, da bi psihiater ocenil sposobnost obtoženega za spremljanje sojenja. A je sodnica Vesna Podjed predlog zavrnila z utemeljitvijo, da za to ni potrebe, saj je Žurga očitno sposoben sodelovati na glavni obravnavi, tudi če bo vse skupaj potekalo nekoliko počasneje. Vprašanje, ki ga bodo tako morali znova razjasniti izvedenci psihiatri in psihologi, je, ali je bil Žurga ob povzročitvi očimove smrti prišteven ali ne.