Neverjetna

Ameriška astronavtka postavila dva rekorda

STA/B.K.
3. 9. 2017, 09.46
Posodobljeno: 3. 9. 2017, 09.55
Deli članek:

Po 288 dneh v vesolju se je danes na Zemljo vrnila ameriška astronavtka Peggy Whitson, ki je tako v vesolju skupaj preživela 665 dni, več od kateregakoli Američana in drugih žensk. Whitsonova je s 57 leti tudi najstarejša ženska v zgodovini raziskovanja vesolja.

Reuters
Peggy Whitson

Ameriška astronavtka je skupaj z rojakom Jackom Fischerjem in ruskim kozmonavtom Fjodorjem Jurčikinom pristala v Kazahstanu ob 3.21 po srednjeevropskem času.

Whitsonova se je novembra lani odpravila na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kjer je preživela 288 dni. ISS je v tem času naredila 196 milijonov kilometrov dolgo pot, Zemljo pa je obkrožila kar 4623-krat. To je bilo za doktorico biokemije, ki je kot Nasina astronavtka zaposlena od leta 1997, že tretje dolgotrajno bivanje na ISS, kjer je skupaj preživela 665 dni.

S tem je postavila ameriški rekord, na svetovni lestvici pa zaseda osmo mesto, tik za Jurčikinom, ki je v vesolju preživel 673 dni. Rekord ima tudi med ženskami, med katerimi ima tudi največ sprehodov po vesolju, in sicer deset.

Ameriški astronavti so sicer nastanjeni v mestu Houston, ki so ga v zadnjem tednu prizadele obsežne poplave. Iz Nase so tako sporočili, da še preučujejo načrte, kdaj se bosta Whitsonova in Fischer vrnila v Houston.