Grožnja

Dejanja Pjongjanga sovražna in nevarna za ZDA, pravi Trump

J.P./STA
3. 9. 2017, 14.39
Posodobljeno: 3. 9. 2017, 16.29
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v današnjem prvem odzivu na nov severnokorejski jedrski poskus tvitnil, da so besede in dejanja Pjongjanga "še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA". Kot je dodal, je Severna Koreja malopridna država, ki je postala velika grožnja in zadrega za Kitajsko, ki sicer "poskuša pomagati, a s skromnim uspehom".

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump.

Trump je v nizu tvitov še menil, da "v Južni Koreji ugotavljajo, kot sem jim povedal, da njihovo govorjenje o pomirjenju s Severno Korejo ne bo delovalo, saj tam razumejo le eno stvar".

Minuli mesec je ameriški predsednik poskrbel za vznemirjenje z grožnjo, da čakata Pjongjang "ogenj in gnev", če bo še naprej grozil Združenim državam, tokrat pa se je neposrednim grožnjam za zdaj izognil.

Sankcije

Iz Bele hiše so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje, predsednik pa se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Finančni minister Steven Mnuchin je že napovedal sveženj sankcij, s katerimi bodo Severno Korejo "gospodarsko odrezali".

"Pripravil bom sankcije in jih poslal v preučitev predsedniku; če bo kdorkoli želel poslovati z njimi, mu bomo preprečili poslovanje z nami," je Mnuchin napovedal v pogovoru za televizijo Fox News.