Dobra lekcija

FOTO: Pri reševanju rib pomagajo tudi gasilci

Janja Ambrožič/Dolenjski list
19. 8. 2017, 20.30
Deli članek:

Pred dobrimi desetimi leti je v grajskem ribniku prišlo do pogina rib zaradi suše. Iz izkušnje so se veliko naučili.

Janja Ambrožič
Grajski ribnik vsak drugi dan gasilci osvežujejo z 10 kubičnimi metri vode.

Kostanjeviški gasilci zadnje dni vsak dan dovažajo vodo v ribnika, en dan v grajskega, naslednji dan v Slinovce. Vsakokrat po dve cisterni, kar pomeni 10 tisoč litrov vode na dan.

»Imamo slabo izkušnjo izpred dobrih 10 let, ko je v grajskem ribniku prišlo do pogina rib zaradi suše. Zato smo se letos odločili, da bomo v naša ribnika preventivno dovajali svežo vodo,« je pojasnil tajnik Ribiške družine Kostanjevica na Krki Robert Hočevar.

Ribiška družina Kostanjevica ob Krki šteje 138 članov. Upravlja dva ribnika, gojitveni grajski in ribolovni Slinovce, ter del reke Krke.

Le nekaj minut zatem je prispela cisterna tukajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Voznik Matija Planinc in poveljnik Matjaž Kuhar sta hitro nastavila motorno črpalko in nato z višine nekaj metrov v ribnik v debelem curku dovajala svežo vodo.

Srečali smo se prejšnji četrtek popoldne, takrat so ribnika polnili že dober teden. »Upam, da bo čim prej deževalo vsaj nekaj dni skupaj, da se stanje normalizira. Za dostavo vode smo se sicer dogovorili z upravljavcem vodovoda Kostakom,« smo izvedeli od Hočevarja, ki je dodal, da je ta dogovor ključnega pomena, kajti zaradi suše velja omejitev rabe vode. Poveljnik PGD Kostanjevica na Krki Matjaž Kuhar pa je povedal, da se gasilci pri dostavi vode menjavajo. »Največ dostav imamo v času suše. Takrat vodo vozimo tudi nekaterim krajanom, saj jo potrebujejo za napajanje živine.«

Janja Ambrožič
Robert Hočevar, tajnik Ribiške družine Kostanjevica na Krki

Ribnik oživel

Ob ribniku Slinovce, v katerem najdemo krape, belega amurja, ploščiča in ščuko, so člani Ribiške družine Kostanjevica na Krki uredili tudi lepe društvene prostore.

Medtem ko sta se gasilca s prazno cisterno odpeljala po novih pet kubičnih metrov vode, se je zazdelo, da je ribnik oživel. Če je bilo še nekaj trenutkov prej vse mirno, so zdaj ribe sem in tja poškropile gladino. »Vidite, kako so zadovoljne?« je pripomnil Hočevar. Zaradi suše ni več dotoka vode v ribnik. »Tako osvežimo in premešamo vodo, kar pomeni, da ribe dobijo kisik. Gre za preventivo, saj ko bi enkrat prišlo do pogina, ne bi imeli več kaj narediti.«

Grajski ribnik je gojitveni ribnik, v njem kostanjeviški ribiči gojijo krape in linje. »Krape potem vlagamo v ribnik Slinovce, linje pa v reko Krko,« je dodal. Ukvarjajo se z ekstenzivno rejo. Vsakih pet, šest let v ribnik vložijo plemensko jato, potem pa brez posebnih posredovanj, hranjenja in podobnega čez pet, šest let ribnik izpraznijo in ribe prenesejo. »Ravno letos se izteka ta cikel, jeseni bomo ribnik izpraznili, čez zimo pride na vrsto sanacija, spomladi pa bomo spet vložili novo jato rib.«

V tem sušnem obdobju pa nimajo težav le v ribnikih, ampak tudi v potokih. »Najbolj kritičnen je potok Sušica. Že ime pove, da gre za potok, ki presuši. Zdaj ponekod skorajda ni vode v strugi, zato smo ribe preselili v večje tolmune,« je še povedal Hočevar.

Janja Ambrožič
Na mestu, kjer je izpust iz ribnika Slinovce, se vidi, kako nizka je voda (navadno sega nad mrežo in korenine).

Kako je drugje?

Zanimalo nas je, kako se s sušo borijo v drugih ribiških družinah. Predsednik Ribiške družine Novo mesto Djordje Vučković je pojasnil, da je v njihovih dveh ribnikih na Blatu sicer manj vode kot običajno, a ker imata dotok iz podzemlja, še ni kritično. Gojitveni ribnik Vodranec je suh, ker je usahnil Dobovski potok, največ preglavic pa sta jim povzročili Temenica in Sušica. »Iz vseh delov, kjer ni vode, smo ribe preselili. Če je bilo mogoče, v predele reke, kjer voda je, sicer pa v Krko. Na Temenici, kjer smo v zadnjih treh letih obnovili nekaj jezov in pragov, smo letos izlov izvajali petkrat, na Sušici pa štirikrat,« je dodal Vučković.