Zdravilni pripravek

Čas je za tinkturo iz ameriškega slamnika

zf
19. 8. 2017, 21.00
Deli članek:

Čudovita, dobrega pol metra visoka rastlina z nežno rožnatimi cvetovi, ki se bohotijo na vrtovih, poskrbi za zaščito imunskega sistema vse leto. Čas je, da pripravite zdravilne pripravke.

Dreamstime
Čas je, da naberete cvetove in izkopljete korenine.

Spodbuja imunski sistem, pomaga pa tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože.

Ob prehodu poletja v jesen, ko se začne novo šolsko leto, so prehladom in številnim virusom izpostavljeni otroci in starejši ter vsi, ki so tako ali drugače preobremenjeni ali pod stresom. Ameriški slamnik je torej po vsem svetu znana zdravilna rastlina, ki spodbuja imunski sistem, pomaga pa tudi pri celjenju ran in regeneraciji kože. Predvsem je učinkovito sredstvo proti gripi, prehladom, okužbam zgornjih dihal, spolnih organov in sečil ter drugim boleznim.

Zdravilna je celotna rastlina

Uporabna je celotna rastlina, sicer napogosteje cvetovi in korenine. Cvetove nabiramo, ko so popolnoma odprti, torej zdaj, za pripravo tinktur pa uporabimo tudi  korenine.

Njegova korenina vsebuje hlapno olje, polisaharide, smole, ki delujejo kot razkužilo, uničujejo glivice in krepijo imunski sistem, ter glikozide, ki zavirajo delovanje bakterij in virusov.

Tinktura z ameriškim slamnikom

Priprava čaja iz ameriškega slamnika je zelo preprosta. Za eno skodelico uporabite približno dva grama posušene korenine ali rastline. Ena izmed možnosti uporabe ameriškega slamnika pa je tudi ta, da iz njega pripravite tinkturo. Nadzemni del rastline prelijte s koncentriranim alkoholom. Kozarec, v katerem ste pripravili mešanico, nato za približno tri tedne postavite na okensko polico, kjer je čez dan dovolj sonca. Vsakodnevno pretresite. Na koncu mešanico precedite in tinkturo uporabljajte po potrebi, razredčeno s primerno količino vode. Tinkturo shranjujte na hladnem, temnem mestu.