34-krat jo je zabodel

Klavec iz Izole bo na prostosti že čez štiri leta

Manuela Doso
19. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 19. 8. 2017, 19.57
Deli članek:

Sostanovalko Andrejo je zato, ker ga je motila luč, 34-krat zabodel z nožem. Dosodili so mu do največ pet let obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Facebook
Stefanu Langu so izrekli do največ 5 let psihiatričnega zdravljenja.

Stefanu Langu je v četrtek popoldne petčlanski senat Okrožnega sodišča v Kopru izrekel varnostni ukrep – do največ pet let obveznega psihiatričnega zdravljenja. 

Na prostosti že čez nekaj let

Zaprt z morilcem

Po naših informacijah si Lango sobo na oddelku za forenzično psihiatrijo deli z Miho Staničem, ki je maja letos v Izoli umoril svojega očeta Sandra in je bil prav tako spoznan za neprištevnega. 

Po tem varnostnem ukrepu se bo izolski morilec, 36-letni Stefan Lango, znašel na prostosti že čez štiri leta in pol oziroma najkasneje februarja 2022, saj se čas kazni šteje od 13. februarja, ko so ga prijeli primorski policisti. Ali bo do takrat ozdravljen, pa je popolnoma druga zgodba, gre namreč za moškega, ki je bil v psihiatrični bolnišnici hospitaliziran večkrat, zdravil pa se je, po dogodkih od odpusta iz Idrije sodeč, neuspešno. Do umora je imel Lango sicer zajetnejšo policijsko kartoteko, vendar ni zagrešil hujših kaznivih dejanj.

Ob sostanovalkinem truplu je ležal tri dni

V starem mestnem jedru Izole se je v stanovanju umorjene lastnice Andreje Ogrešević, ki ga je podedovala od preminulega moža Mirsada Ogreševića, velikem 28 kvadratnih metrov, med 10. in 12. februarjem 2017 – sodna medicina namreč natančnega dne in ure smrti Ogrešićeve ni mogla ugotoviti –, dogajala grozljivka brez primere. Po svojih besedah je morilec Lango žrtev ubil in »ob njenem truplu ležal še tri dni«. Domačina, ki sta sprva mislila, da moški do smetnjakov ob cerkvi sv. Marije Alietske Izola vleče kosovni odpad, sta isti hip, ko sta opazila, da izpod vijoličnega deke moli par človeških stopal, o videnem nemudoma obvestila policiste. Po pričevanju policista Aljoša Kontreja so šli varuhi reda in miru po sledeh vijolične deke, ki je ob vlečenju po tleh puščala sledi, vse do stanovanja na Dvoriščni ulici, kjer je še gorela luč. Kontrej je povedal, da jim je vrata odprl zmeden stanovalec, nosil je sončna očala, in ker sta ga očividca prepoznala, so Langa prijeli, odpeljali na zaslišanje, od tam v Psihiatrično bolnišnico Idrija, iz Primorske pa na Štajersko v Urgentni klinični center Maribor, na oddelek za psihiatrijo, kjer je čakal do sojenja in kamor se je predvčerajšnjim, po razglasitvi varnostnega ukrepa vrnil.

Tilen Pajek
Truplo je zavil v vijolično deko in ga odvrgel pri smeteh.

Zaradi prekinitve jemanja zdravil postal neprišteven

Umorjena preživljala pekel Umorjena je v življenju prestala marsikatero preizkušnjo; tudi sama je bila brezdomka, bila je žrtev nasilja, prebolela je raka dojk, imela je finančne in psihične težave. 

Da je bil, medtem ko je 34-krat zabodel svojo žrtev, neprišteven, je ugotovil izvedenec psihiatrične stroke asist. prim. Dragan Terzič. Po umoru ga je pregledal in ocenil, da storilec ni mogel razumeti pomena svojega dejanja kakor tudi ni mogel obvladati svojega početja zaradi duševne motnje pod vplivom halucinacij in blodenj, ki so posledica paranoidne shizofrenije.

Motila ga je prižgana luč, zato je Andreji prerezal vrat

»Bil sem v zelo slabem stanju, tistega jutra sem hotel najprej ubiti sebe, vprašal sem Andrejo, ali ima kakšno pištolo, rekla mi je, naj neham s tem, zvečer pa sem vzel nož, da bi ubil sebe, a sem ubil njo.« S temi besedami je Lango opisal dogodek, katerega žrtev je bila 53-letna nesrečnica. »Spomnim se samo, da sem jo enkrat zaštihal v vrat,« je dejal. Prav rana na vratu je bila usodna za mater dveh otrok. Lango je povedal, da dejanje obžaluje, da pa pred umorom nekaj dni ni spal, kot tudi Andreja ne, da je bil zelo utrujen, motila ga je prižgana luč, ona pa da »je imela tako manijo in je hodila gor in dol po stanovanju, hitela je pospravljat«, zato jo je zabodel v vrat. Po umoru je spustil polkna, zaprl okna in tri dni ležal v stanovanju.