Naj sladoled

Izdelava sladoleda je kar moško delo

Mirjam Bezek-Jakše, Dolenjski list
19. 8. 2017, 14.00
Deli članek:

Gajur Ljimani je imel lani najboljši sladoled v jugovzhodni Sloveniji, letos pa je nominiran za uvrstitev na svetovno lestvico. To sladico pripravljajo po starih receptih.

Mirjam Bezek-Jakše
Gajur Ljimani z ženo Nurie, ki rada pomaga v priljubljeni slaščičarni.

STARO IZROČILO
V Semiču sladoled pripravljajo po starih receptih.

Lanskega avgusta so na spletni strani www.visitdolenjska.eu pripravili poletno akcijo, ki so jo na Razvojnem centru Novo mesto poimenovali Sladolenjska. Iskali so najboljši sladoled v jugovzhodni Sloveniji, glasovali so lahko vsi, ki so že pokusili sladoled na Dolenjskem, v Beli krajini in kočevsko-ribniški regiji. Prejeli so več kot tisoč glasov, najbolje pa se je po oceni gostov odrezala priljubljena semiška slaščičarna Pri Neđotu.

Gajur Ljimani, ki je slaščičarno v Semiču odprl leta 1971, pravi, da je v zadnjem letu marsikdo obiskal njegovo slaščičarno prav zaradi lanskega uspeha. A ljubitelji te priljubljene sladice imajo priložnost, da do 31. avgusta spet glasujejo za semiški sladoled, saj je portal Visit Dolenjska slaščičarno Pri Neđotu nominiral na svetovno lestvico World Ice Cream Index.

Sladoled po starih receptih

"Ne gre za to, da bi bilo delo opravljeno hitro, posvetim se vsakemu sladoledu posebej."

Gajur Ljimani o izdelavi sladoleda

Ljimani se je za slaščičarja izučil pri stricu leta 1963. Najprej je delal na Hrvaškem, pred 54 leti pa je šel na svoje. »Takrat sem bil edini slaščičar v Semiču in tako je še vedno. Gre za družinsko slaščičarno. Sem sicer že v pokoju, a je slaščičarna še vedno napisana na moje ime, z ženo Nurie pa v njej še vedno pomagava. Pri meni se je za slaščičarja izučil tudi sin Neđo, ki je zaposlen v slaščičarni, pomaga pa tudi njegova žena Mijasere ter vnuk Đejhan, ki obiskuje gostinsko šolo,« pravi.

V slaščičarni Pri Neđotu se lahko pohvalijo, da izdelujejo sladoled po dobrih starih receptih, ki so jih s pridom uporabljali že njihovi predniki. Ljimani pravi, da si pri izdelavi sladoledov vzame čas, zelo pomembna pa je tudi kakovost sestavin.

»Ne gre mi za to, da bi bilo delo opravljeno enostavno in hitro, ampak se posvetim vsakemu sladoledu posebej. Vem, da so moji sladoledi dobri, a sem bil vseeno presenečen nad priznanjem,« poudari.

Sladoled dela vsak dan. Poleti je strankam na voljo 14 različnih vrst, pozimi pa pet ali šest. Najpogosteje kupci posegajo po sladoledu iz limone, vanilje, čokolade, punča, lešnika in stračatele.

Izdelava sladoleda v moški domeni

Zanimivo je, da je pri Ljimanijevih izdelovanje sladoleda zgolj v moški domeni. Najpogosteje ga pripravi prav Gajur, izkušnje pa si v tovrstnih slaščičarskih spretnostih nabira tudi že Đejhan.