Shod proti rasizmu

FOTO in VIDEO: Napete razmere, na ulicah več tisoč ljudi

S.R./STA
19. 8. 2017, 19.49
Posodobljeno: 20. 8. 2017, 06.52
Deli članek:

Teden dni po izbruhu nasilja v ameriškem mestu Charlottesville se je včeraj v Bostonu v napetih razmerah več tisoč ljudi zbralo na shodu proti rasizmu in sovraštvu.

Profimedia
Shod proti rasizmu.

Istočasno s shodom proti rasizmu in sovraštvu je v bližini potekal manjši shod za pravico do svobode izražanja, kateremu naj bi se nameravali pridružiti tudi nekateri skrajni desničarji.

Shod za svobodo do pravice izražanja je bil načrtovan že pred dogodki v Charlottesvillu in organizatorji so se distancirali od tamkajšnjega nasilja. A po poročanju medijev naj bi bilo na seznamu govornikov tudi nekaj ljudi, ki jih povezujejo s skrajno desnico. Nekateri so se tudi bali, da bi se lahko med zbrane pomešali skrajni desničarji. Zaradi tega so številne organizacije in združenja pozvali k udeležbi na istočasnem shodu proti rasizmu. Zbralo se naj bi jih približno 4000, medtem ko je bilo udeležencev na shodu za svobodo izražanja nekaj sto. 

Profimedia
Shod proti rasizmu.

Policija in lokalne oblasti so pozivali k miru, medtem ko v državi po nasilju na shodih izpred tedna dni vlada izjemno napeto ozračje. V Charlottesvillu je skrajni desničar do smrti povozil 32-letno žensko, ameriški predsednik Donald Trump pa je krivdo za nasilje pripisal tako neonacistom kot njihovim nasprotnikom.

V Bostonu je danes približno 500 policistov zadolženih za to, da bi ločili udeležence nasprotnih skupin, če bi bilo to potrebno.