Velika usklajevanja

Cerar: Koaliciji bo kmalu uspel preboj

lt
17. 5. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Koalicijski partnerji bodo v prihodnjih dneh in tednih nadaljevali usklajevanja odprtih zakonodajnih predlogov, ki so jih včeraj premlevali skoraj pet ur. Poedinili so se le o nekaterih predlogih glede zdravstva in sociale.

Bobo
Referendumske pobude glede drugega tira Cerar še ne komentira.

Večina koalicijskih partnerjev je koalicijsko srečanje zapustila brez izjav. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je ob odhodu dejal, da iščejo kompromise, na mizi je veliko zakonov. Ta teden po njegovih besedah intenzivno nadaljujejo usklajevanja že danes na poslanskih skupinah.

Han je spomnil, da so vojaki v slabem položaju. Cerar namenja le sredstva za modernizacijo: »A mora tudi znotraj ministrstva oziroma vojaške organizacije priti do ustreznih sprememb, napredka v vodenju oziroma uspešnosti delovanja vojske, da bo ta denar dobro porabljen.«

Danes naj bi na vlado dospela tudi novela zakona o pacientovih pravicah, drugi zakonodajni predlogi pa so še nekoliko dlje od usklajenosti. Temu zakonu so doslej najbolj nasprotovali v SD, naklonjeni pa mu niso bili niti v Desusu.

Najbolj na udaru Kopač Mrakova

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bo predlog reorganizacije centrov za socialno delo usklajevala z ministrstvom za javno upravo, skupni jezik pa bo poskušala najti tudi s SMC in Desusom. Predvsem v Desusu so se bali centralizacije teh institucij, saj bi nekatera okolja tako izgubljala določene pristojnosti.

O zakonu o drugem tiru, glede katerega je bila vložena referendumska pobuda, po Hanovih navedbah partnerji niso govorili.

Premier Miro Cerar od ministrice pričakuje tudi ureditev delovne zakonodaje v smeri večje fleksibilnosti trga dela oziroma uravnoteženih rešitev, ki bodo tako v korist delavcev kot delodajalcev. Kopač Mrakova je ob odhodu s koalicijskega vrha napovedala, da bo poskušala iskati kompromis tudi glede zakona o delovnih razmerjih, Han pa je ponovil, da je ta zakon po oceni SD nesprejemljiv. Poudaril je, da imajo trenutno gospodarstveniki tudi težavo z zaposlovanjem, ne načinom odpuščanja delavcev. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je medtem na novinarski konferenci poudarila, da je Slovenija glede delovne zakonodaje že zdaj bolj fleksibilna od primerljive v Avstriji, Nemčiji in Franciji, je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko.

Han ne verjame, da je tako pomembne zakone možno uskladiti brez socialnih partnerjev. Če bo socialni dialog prinesel kakršenkoli rezultat, pa je to po njegovih besedah sprejemljivo. Le s soglasjem sindikatov in gospodarstvenikov lahko sprejmejo zakone, »ki bodo užitni«, je dodal Han.