Prepoved odmeva

Hrvati ulovili Thompsona na laži, vpletena še diplomacija

R.T.
17. 5. 2017, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Po prepovedi koncerta v Mariboru bodo o tem razpravljali na komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, hrvaški premier Plenković je odločitev o prepovedi pospremil z besedami, da "to nikakor ni dobro".

Primož Lavre
Thompson

Prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona v Maribor se zdaj dviguje prah tudi na sosednjem Hrvaškem. Pevec je v torek, ko prepoved še ni bila izdana, za hrvaške Vijesti.hr napovedal, da bo v vse skupaj vpletel hrvaško diplomacijo.  

"Vprašal bom hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović in Iva Stierja, ali sprejemata tudi ona dva teze, da moji poslušalci in jaz širimo sovraštvo in poveličujemo fašizem. Zanima me, kako bo ukrepala, da se zaustavi to širjenje neresnice in 'lepljenja' etiket. Ali smo moja glasba in jaz morda prepovedani?" se je spraševal Thompson. 

Hrvaški portal o laži 

Hrvaški portal Index pa piše o tem, da je leta 2003 objavil članek o pevcu, v katerem so zapisali, da pel pesem o koncentracijskih taboriščih Jasenovac in Stara Gradiška, v katerih slavi ustaško pobijanje (predvsem) Srbov.  Thompson je po objavi dejal, da se ne spominja, da bi kdaj pel omenjeno pesem.

Novnarji Indexa so nato "brskali" naprej in objavili povezavo na članek iz leta 2004, ki povzema Thompsovov zapis z njegove uradne spletne strani, v katerem je priznal, da je pel pesmi Evo zore..., Jasenovac in podobno, ampak, da ni njihov avtor. Da pa so se te pesmi v določenem obdobju pele povsod po Hrvaški. Index ob tem opozarja, da je pred mariborskim koncerom Thompson trdil, da so pesmi "montirane" in da so mu jih podtaknili. V hrvaškem Indexu so zato pevcu predlagali, da naj se najprej "dogovori sam s sabo" in preveri svoje izjave pred naslednjim intervjujem ... 

Grims pod nujno o varnostnih razlogih

Zgodba s koncertom pa še ni očitno zaključena. Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje že s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta, poroča STA.

Lastnik dvorane, kjer naj bi koncert potekal, Stojan Auer je po današnji odločitvi znova opozoril na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj je prepričan, da so bile te kršene. "Kot absolvent magisterija diplomatskih ved pa pričakujem, da se bo ustrezno odzvalo ustavno sodišče z izdajo začasne odredbe za koncert"

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu pa so za STA danes potrdili, da so hrvaški diplomati "v stiku s slovensko stranjo z namenom zagotavljanja enakopravnega tretmaja hrvaških državljanov pri njihovih poslovnih dejavnostih v Sloveniji, tako tudi v tem primeru".

"Upoštevajoč dejstvo, da je odločitev o koncertu v pristojnosti oblasti Republike Slovenije, bo hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nadaljevalo komunikacijo s slovensko stranko, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnje," so pojasnili.

Premier Plenković: To nikakor ni dobro

Oglasil pa se je tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković. Med obiskom v Gospiću je po poročanju STA potrdil, da je od hrvaške veleposlanice v Ljubljani Vesne Terzić zahteval, naj preveri, kaj se je zgodilo v Mariboru, in ugotovi razloge za prepoved Thompsonovega koncerta.

Na novinarsko vprašanje, kako vidi prepoved koncerta v Mariboru, je dejal, da to "nikakor ni dobro". "Ne vem, iz katerih razlogov bi prepovedali koncert," je še dejal Plenković, ki se je udeležil shoda HDZ pred nedeljskimi lokalnimi volitvami.