Samodiagnosticiranje

Umrl je: starša odločila, da 7-mesečni sin ne prenaša glutena

R.T.
17. 5. 2017, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mali Lucas je ob smrti tehtal le 4 kilograme. namesto v bolnico sta umirajočega dečka odpeljala do homeopata.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Komaj sedem mesecev je bil star Lucas, ko je umrl. Ob smrti je tehtal komaj 4 kilograme. NJegova starša sta se namreč odločila, da ga bosta hranila z alternativno brezglutensko prehrano.

Dečkova mama in oče sta lastnika trgovine z “naravno” hrano v mestu Beveren v Belgiji in sta vztrajala, da se otrok hrani z “alternativnim načinom prehrane”, ki je različne napitke neživalskega izvora (kvinojino mleko, riževo mleko, ovseno mleko). Menda je zdravnik starša opozarjal, da to ni primerno za otroka, vendar se nista pustila prepričati.

Lucasa sta starša v bolnišnico v Hasseltu pripeljala 6. junija 2014, potem ko sta 34-letni oče Peter in 30-letna mama Sandrina obiskala homeopata, ki jima je naročil, naj nemudoma otroka odpeljeta v bolnišico. Vendar pa je bilo za malčka prepozno. Osebje v bolnišnici je dejalo, da je bil deček ob prihodu že mrtev. 

Zaradi načina prehrane je mali Lucas pri sedmih esecih starosti tehtal komaj 4 kilograme, kar je skoraj enkrat manj, kot bi moral tehtati pri svoji starosti. Otročiček se je nekaj dni pred smrtjo boril za zrak, kljub temu pa se starša nista odločila, da bi poiskala zanj zdravniško pomoč. Obdukcija je pokazala, da je bil nesrečnik podhranjen in da je bil njegov želodček povsem prazen. 

Tožilec je za smrt okrivil dečkova starša. "Starša sta se odločila in diagnozo, da otrok ne prenaša glutena ter da je alergičen na laktozo, postavila sama. Niti eden zdravnik ni o tem vedel nič, tudi socialne službe ne," je dejal tožilec. 

Sta pa starša Lucasa odpeljala na drugi konec države, da bi ga zdravil homeopat, čeprav bi od lakote umirajočega otroka morala odpeljati v najbližnjo bolnišnico. In prav homeopat jima je naročil odhod v bolnico. Žal prepozno.

Lucasov oče se je branil, da dečka nista nikoli peljala k zdravniku, ker nikoli nista opazili kaj neobičajnega. Mama je dejala, da je deček pridobival in izgubljal kilograme ter da mu nikoli nista želela smrti.

Odvetnica staršev je dejala, da sta verjeklam, da ima sin težave s prehrano. Trdila sta, da je ob pitju mleka iz stekleničke dobil krče in da sta zato začela iskati alternative.