Padamo

Slovenci po zaužitem alkoholu za Nemci in pred Nizozemci

B.K.
17. 5. 2017, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Litvanci zaužijejo največ alkohola v Evropi in svetu in nič ne kaže, da se bodo ustavili. Ostale evropske države količine zaužitega alkohola vztrajno zmanjšujejo, a Evropa v svetu še vedno 'vodi'.

Bobo

V letu 2016 je vsak Litvanec v povprečju zaužil 18,2 litra čistega alkohola, kar znese približno 910 velikih kozarcev piva. Lanski rezultat so tako 'popravili' za več kot 3 litre čistega alkohola na osebo, kaže nova raziskava Svetovne zdravstvene organizacije.

Od držav članic Evropske unije jim nato sledijo Češka, Moldavija, Bolgarija in Hrvaška. Slovenija je med državami EU na 15. mestu, s 565 kozarci piva na osebo letno, s čimer za 5 kozarcev zaostaja za Nemčijo ter za 10 prehiteva Nizozemsko. V EU sicer najmanj pijejo Grki, Italijani in Maltežani, slednji so si v letu 2016 privoščili v povprečju 375 kozarcev piva na osebo.

Profimedia

Evropejci spijejo največ

Evropa sicer še vedno vodi v popivanju. Prebivalci kontinenta spijemo namreč skoraj dvakrat več alkohola od večine drugih celin, pravi Mariann Skar, glavna tajnica evropske zveze za boj proti alkoholu Eurocare. “Evropa ima problem z alkoholom, ne le zaradi konsumpcije ampak tudi zaradi škode. Soočamo se z visokim številom smrti zaradi alkohola, predvsem zaradi ciroze jeter in nesreč ter poškodb.”

Prebivalci Evrope smo tako lani popili v povprečju 10,3 litra čistega alkohola na osebo, jugovzhodna Azija 4 litre, Afrika 6 litrov in Ameriki 8,2 litra na osebo.