Varčevanje

Splošna stavka ustavila Grčijo

B.K.
17. 5. 2017, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Grški sindikati so danes prekinili z delom in šli na ulice. Protestirajo proti novim varčevalnim ukrepom, ki stiskajo že tako obubožano prebivalstvo.

Reuters
Stavkajoči delavci na protestu v Atenah.

Ulični protesti, katerih se je udeležilo več kot 10.000 ljudi, so ponekod izbruhnili v nasilne spopade med policijo in protestniki. Medtem, ko so protestniki metali kamne in petarde, so policisti odgovorili s solzivcem.

Več kot 150 letov je bilo začasno suspendiranih, ko so se stavki pridružili še letalski kontrolorji.

Protesti so sicer del 24-urne splošne stavke grških delavk in delavcev, ki protestirajo proti novemu ciklu varčevalnih ukrepov, nižanju plač in pokojnin ter slabljenju socialne države.

Varčevalni ukrepi so del dogovora med grškim premierjem Alexisom Ciprasom in grškimi upniki, predvsem Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom. Ti za posojila, ki jih Grčija potrebuje, da ne bankrotira, zahtevajo strukturne spremembe grškega gospodarstva. A zadnje zahteve po varčevanju presegajo zahteve določene v zadnjem dogovoru o reševanju grških financ.

Delavci novim rezom in posojilom zato nasprotujejo. “Vladi, Evropski uniji in Mednarodnemu denarnemu skladu želimo poslati jasno sporočilo, da jim ne bomo dovolili, da razrežejo naša življenja,” je ob protestih dejal Alekos Perrakis iz sindikata PAME, sindikat javnih delavcev ADEDY pa je v izjavi za javnost zapisal, da nasprotujejo “novi kraji plač in pokojnin.”