Prikrit napad

Strokovnjaki: Dogaja se nov, zelo neopazen kibernetski napad velikih razsežnosti

T.L./STA
17. 5. 2017, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Da je računalnik okužen s tem virusom, naj bi bilo razvidno od tega, da je onemogočen dostop do skupnih Windowsovih virov, prav tako se zmanjša zmogljivost osebnih računalnikov in serverjev.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Po svetu se dogaja nov kibernetski napad, ki bi lahko zasenčil tistega minuli teden, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP opozorilo globalno podjetje za varnost na svetovnem spletu Proofpoint.

Kot je pojasnil raziskovalec podjetja Nicolas Goldier, so ob odkritju petkovega napada z izsiljevalskim virusom WannaCray naleteli na nov virus povezan z WannaCray, imenovan Adylkuzz. Slednji namesto da bi v celoti onesposobil okužen računalnik s kriptirano kodo in zahteval odkupnino, uporabi napaden računalnik, da s pomočjo virtualne valute monero denar nakaže avtorjem virusa.

Manj opazni znaki okužbe: zmanjša se zmogljivost 

Namen virtualnih valut, kot sta monero in bitcoin, je, da na okuženih računalnikih beležijo transakcije. Da je računalnik okužen s tem virusom, naj bi bilo razvidno od tega, da je onemogočen dostop do skupnih Windowsovih virov, prav tako se zmanjša zmogljivost osebnih računalnikov in serverjev, česar nekateri uporabniki ne opazijo nemudoma.

"Ker je tih in uporabniku ne povzroča težav, je napad z adylkuzzom za kibernetske zločince veliko bolj dobičkonosen. Okužene uporabnike spremeni v nenamerne finančne podpornike njihovih napadalcev," je pojasnil Goldier.

Proofpoint je doslej odkril okužene računalnike, prek katerih se je do ustvarjalcev virusov prek virtualne valute monero zbralo že več tisoč ameriških dolarjev. Podjetje ocenjuje, da je ta virus na pohodu vsaj že od 2. maja, če ne od 24. aprila, a ga zaradi prikrite narave niso takoj opazili.

"Ne vemo, kako velik je, a je veliko večji kot WannaCray," je povedal eden od vodilnih predstavnikov Proofpointa Robert Holmes.

Z virusom WannaCray naj bi bilo po navedbah ZDA okuženih več kot 300.000 računalnikov.