PRODAJA

Za najmanj 190 tisoč evrov je lahko vaš

L. Markelj, Dolenjski list
20. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med dolenjskimi gradovi, ki niso v najboljšem stanju, je grad Prežek ob vznožju Gorjancev iz druge polovice 16. stoletja.

L. M.
Tomaž Golob, konservator ZVKD v Novem mestu.

Slovencem je še najbolj znan, ker sta v njem veseljačila naš veliki pesnik France Prešeren in njegov prijatelj Andrej Smole - slednji je bil med letoma 1833 in 1840 celo lastnik gradu.

Grad na naslovu Cerov Log 39 zdaj lastnica, to je Občina Šentjernej, prodaja, saj ga zaradi pomanjkanja denarja sama ne more obnoviti in mu dati neke vsebine. Kot pravi Janez Hrovat, svetovalec za komunalno in cestno infrastrukturo na Občini Šentjernej, usmeritve pri javnem zbiranju ponudb predvidevajo, da bodo prednost pri nakupu nepremičnine imeli kupci, ki bodo ponudili najvišjo ceno, objekt obnovili skladno s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) ter ponudili najprimernejše vsebine v objektu in delno javno rabo objekta. Do zdaj na občino niso prejeli pobud, objava prodaje pa bo predvidoma aprila.

Grad v slabem stanju

Kupec
Pred leti se je pojavil investitor, ki je hotel grad Prežek odkupiti za simbolično ceno en evro in bi kak prostor dal tudi v uporabo občini, a posel ni bil sklenjen.

Grad Prežek spada med manjše renesančne dvorce z bogato arhitekturno podobo. Danes je dvorec tak, kot je ostal po požigu, torej v bolj slabem stanju. K sreči ga je spomeniški službi uspelo po vojni prekriti in tako obvarovati pred popolnim propadom. Razen velbane kleti nima stropov, streha je postavljena na smrekove podpornike. Po besedah konservatorja na novomeški območni enoti ZVKDS Tomaža Goloba je stavba kljub požigu konstrukcijsko gledano v solidnem stanju. Gradnja je kamnita, zidovi so močni in stabilni, dvorec je spodaj obokan, stropi, ki so bili leseni, pa so - kot rečeno - v požaru pogoreli.

Na Občini Šentjernej upajo, da bo prodaja gradu (edinega v njeni lasti) uspešna, čeprav je jasno, da se bo težko našel investitor z debelo denarnico. Ne bo namreč dovolj le nakup gradu, ki ga je cenilec gradbene stroke leta 2012 ocenil na 190 tisoč evrov (z zemljiščem vred), ampak bo treba kar nekaj milijonov nameniti še za obnovo.

Veliko še za obnovo

Vzdrževanje nujno
Leta 1985 je bil večji poseg vzdrževanja, Občina Šentjernej pa je skupaj z državo leta 2009 poskrbela za obnovo najnujnejšega dela strehe. Takrat je uredila še odvodnjavanje.

Vsekakor bo investitor moral ohraniti zunanjo renesančno podobo gradu z baročnimi predelavami, prav tako nosilne zidove, notranjost pa bo lahko seveda bolj sodobna in moderna, odvisna od vsebin, ki bodo tam potekale. Lep primer take obnove gradu je viniški grad.

Da je gradove težko prodati, pa ne le zaradi denarja, ugotavlja Tomaž Golob in v prvi vrsti omeni problem vrednostnega sistema Slovencev. »Posedovati grad in bivati v njem ni neka vrednota, to izpade prej čudaško. Nasploh do gradov Slovenci nimamo pravega odnosa, le romantičnega,« razmišlja Golob.

In kaj bi lahko bilo v gradu Prežek? »Marsikaj, a to je stvar investitorja,« pove Golob. Prednost je, da gre za manjši objekt, ki se ga da lažje in hitreje obnoviti, ima pa stavba malo pripadajočega zemljišča. A tu ne bo težav, saj so v bližini državni gozdovi in travniki v zasebni lasti, kar bi se verjetno dalo brez težav odkupiti. Slaba plat je bližina kamnoloma Cerov Log. V vsebinskem smislu je prednost sama lega gradu pod Gorjanci, ki so še zelo neizkoriščeni, zgodbo bi lahko našli tudi v bogati kulturni zgodovini tega in okoliških gradov, pravi Golob. V bližini je grad Vrhovo, kjer se je Janez Vajkard Valvasor drugič poročil, v bližini dvorca Prežek so v gozdu ostanki manjšega starega srednjeveškega dvora Prežek, obrambni jarek in tako dalje. (L. Markelj, Dolenjski list)

***B 13 EX FLEHA GRAD PREŽEK Občina Šentjernej ga prodaja za vsaj 190 tisoč evrov. CIFRA 5 ali celo 6 milijonov evrov še potrebujejo za obnovo gradu. POUDAREK Gradovi so za mnoge od nas simbol tlačenja slovenskega naroda. SIV OKVIRČEK VZDRŽEVANJE NUJNO Leta 1985 je bil večji poseg vzdrževanja, Občina Šentjernej pa je skupaj z državo leta 2009 poskrbela za obnovo najnujnejšega dela strehe. Takrat je uredila še odvodnjavanje. RDEČ OKVIRČEK KUPEC Pred leti se je pojavil investitor, ki je hotel grad Prežek odkupiti za simbolično ceno en evro in bi kak prostor dal tudi v uporabo občini, a posel ni bil sklenjen. FOTKA ZGORAJ Tomaž Golob, konservator ZVKD v Novem mestu FOTKA SPODAJ LEVO Dvorec Prežek pod neokrnjenimi Gorjanci FOTKA SPODAJ DESNO Skozi okna gradu raste bršljan in rastlinje.***