na Kan Šejkun

V napadu uporabljen plin sarin

J.P./STA
19. 4. 2017, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V napadu na sirsko vas Kan Šejkun 4. aprila, v katerem je umrlo najmanj 87 ljudi, je bil nesporno uporabljen plin sarin ali podobna snov, je danes sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Kot je dejal vodja organizacije Ahmet Uzumcu, so to ugotovili z analizo vzorcev z desetih žrtev, ki so jo opravili v štirih laboratorijih.

Profimedia
Asad je prejšnji teden dejal, da je napad s kemičnim orožjem izmišljotina, da bi upravičili ameriški napad na sirska vojaška letala.

Pojasnil je, da so vzorce s posmrtnih ostankov treh ljudi, ki so bili v napadu ubiti, analizirali v dveh laboratorijih, ki jih je izbral OPCW, sedem vzorcev, ki so jih odvzeli ranjenim v napadu, pa so analizirali v drugih dveh laboratorijih.

"Sledile bodo še podrobnosti laboratorijskih analiz, a že dosedanji rezultati so neizpodbitni," je še povedal Uzumcu na sedežu organizacije v Haagu. Dodal je, da je OPCW pripravljen poslati svojo misijo v mesto Kan Šejkun, če bodo varnostne razmere na območju to dovoljevale. Ekipa strokovnjakov organizacije po njegovih besedah še naprej opravlja pogovore s pričami napada in zbira vzorce.

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je medtem danes v Parizu napovedal, da bo Francija v nekaj dneh objavila dokaz, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada izvedel kemični napad 4. aprila. "Imamo vse elemente, s katerimi bomo dokazali, da je režim zavestno uporabil kemično orožje," je zatrdil za francosko televizijo.

Asad je prejšnji teden dejal, da je napad s kemičnim orožjem izmišljotina, da bi upravičili ameriški napad na sirska vojaška letala.

Napad na Kan Šejkun je osupnil mednarodno skupnost, številni zahodni voditelji, med njimi ameriški predsednik Donald Trump, pa so izrazili prepričanje, da za napadom stoji Asad.