Rivali

Politiki, ki bi izrinili Pahorja

lt
18. 4. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jutri bo svojo kandidaturo za predsednika republike predstavil diplomat Milan Jazbec, ki je prvi resni izzivalec trenutnega predsednika Boruta Pahorja. Slednji še vedno velja za favorita, čeprav nanj letijo kritike, da je povsem razvrednotil pomen te visoke funkcije – v svetu pa slovi kot instagram predsednik.

Bobo
Instagram predsednik Pahor se požvižga na ugled in simbolno težo predsedniške funkcije; morda je na razmeroma ceremonialni funkciji prav zato priljubljen.

Pahor se je proslavil kot tisti, ki javnost zavaja, da je del nje. Na družbenem omrežju Instagram se prikazuje kot mali človek, ki da je zaposlen kot smetar, gozdar ali v kakšnem drugem poklicu za minimalno plačo, čeprav mu prisluženi trije tisočaki, kot je nekoč izjavil, ne zadostujejo za prebijanje skozi mesec.

To seveda ni bila njegova zadnja nepremišljena izjava. Odmevala je predvsem tista na maturantski četvorki, kjer je komaj polnoletnim dekletom zaklical »ajde, miška mala, gremo,« za kar se je kasneje tudi opravičil. Opravičiti pa se je pozabil za zunanjepolitično škodo, ko je globoko zabredel v intervjuju za televizijo Russia Today – z izjavami, da se je mogoče tretji svetovni vojni še vedno izogniti, pri čemer je odgovornost za krizo v Ukrajini netaktno naprtil Moskvi.

V boj proti Brdavsu – Krpan

STA
Jazbec se v predsedniško tekmo podaja kot neodvisen kandidat. Za kvalifikacijo bo moral zbrati še 5000 podpisov državljanov.

Svojo mesarico zdaj brusi veleposlanik Milan Jazbec, prvi resni izzivalec v tekmi za precej ceremonialno funkcijo predsednika republike. Jazbec je trenutno veleposlanik Slovenije v Skopju, pred tem je interese države zastopal v Stockholmu, nato pa še v Ankari. Politično ni pretirano izpostavljen, po informacijah medijev pa naj bi bil nekaj časa član stranke LDS. V času vlade Drnovška in Ropa je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo, a naj bi do tega mesta prišel prek kvote stranke SLS.

Da politično ni povsem profiliran kot kandidat levice, priča tudi dejstvo, da na Fakulteti za državne in evropske študije službuje s statusom profesorja. Ta fakulteta je sicer dobila precejšnjo podporo v obdobju prve vlade Janeza Janše. Njen dekan pa je trenutno Damir Črnčec, ki ne skriva svoje desne provenience, a hkrati v očeh Janševe desnice velja za odpadnika. Jazbec je bil pred tem zaposlen tudi kot izredni profesor diplomacije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

V širši javnosti pa se je še najbolj proslavil s knjigo Martin Krpan – diplomat in vojščak, v kateri Jazbec Krpana razume kot osebo, ki je ohranjala mirno kri in se ni dala zmesti avtoriteti, nepredvidljivosti in nevarnosti.

Drugi zgolj v samopromocijo

Nikola Miljković
Kandidaturo je uradno napovedal le še večni "blefer" Zmago Jelinčič Plemeniti.

Zaradi razpadanja stranke Iniciativa za demokratični socializem Luke Mesca je Tomičeva kot predsednica stranke Trajnostni razvoj Slovenije iz najšibkejšega člena poslanske skupine Združena levica postala najbolj povezovalni element v nesrečni koaliciji strank. O kandidaturi naj bi razmišljala z namenom promocije, in ne kot resna protikandidatka Pahorju.

Kandidaturo napoveduje tudi politični klovn Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je svoje zrno spet našel v prehodu beguncev čez Slovenijo in valu ksenofobije, ki ga je le-ta sprožil. Na samopromocijo naj bi računala tudi Violeta Tomič iz koalicije Združena levica. Stranka SDS pa bo po neuradnih informacijah v ring poslala evropsko poslanko Romano Tomc. O kandidaturi naj bi razmišljali tudi pri stranki Nova Slovenija, domnevno bodo v boj poslali svojo predsednico Ljudmilo Novak.