Svet

Pahor in McCain: Poznata se že od leta 1991

STA/B.K.
8. 4. 2017, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor danes v Sloveniji gosti ameriškega senatorja Johna McCaina. Kot sta dejala v izjavi za medije po pogovorih na Brdu pri Kranju, je še posebej v luči aktualnih razmer nujno, da državi nadaljujeta z dobrim medsebojnim sodelovanjem in sodelovanjem z mednarodno skupnostjo. Zavzela sta se tudi za mirno reševanje sporov.

STA
John McCain v družbi Boruta Pahorja.

Kot je dejal Pahor, mu je obisk McCaina še posebej v zadovoljstvo zaradi dejstva, da Slovenija in ZDA obeležujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, v Andražu pri Polzeli pa poteka dan slovensko-ameriškega prijateljstva. "Mislim, da si zaradi vseh teh obletnic ne moremo zamisliti lepšega dne, bolj koristnih ter tudi prijaznih in prijetnih pogovorov ter ne nazadnje sodelovanja senatorja, enega najvplivnejših in najuglednejših ameriških politikov, na spominski slovesnosti v Andražu," je povedal Pahor.

Poudaril je, da imata z McCainom zelo dolgo dobo sodelovanja. Pahor je po lastnih navedbah namreč kot delegat prve slovenske skupščine v začetku leta 1991 obiskal McCainovo pisarno. "Tako imava dolgo zgodovino osebnih odnosov, obe državi pa dolgo zgodovino zglednih odnosov tako na področju političnega in gospodarskega kot tudi vojaškega sodelovanja," je izpostavil Pahor.

McCain je po njegovih besedah "eden najbolj poklicanih, da se pogovarjamo o tem, kar se ta hip dogaja ne samo v bilateralnih odnosih, zlasti v okviru skupnega zavezništva zveze Nato, temveč tudi v mednarodni skupnosti". Poudaril je, da sam vedno zastopa mirno reševanje sporov in, če je le mogoče, uporabo sile le v primeru podpore Združenim narodom.

Tudi McCain je izpostavil dolgo zgodovino odnosov s Pahorjem, ki jih zelo ceni. Poudaril je, da živimo v nemirnih časih, pri čemer je izpostavil napetosti na Bližnjem vzhodu. Omenil je tudi nedavno posredovanje ameriške vojske v Siriji. "Naši odnosi, še posebej v Natu, so pomembnejši kot kadar koli po koncu hladne vojne," je poudaril.

Pahorju, slovenskim vojakom in vsem ostalim slovenskim državljanom se je zahvalil za prispevek k skupni obrambi ter izrazil prepričanje, da se lahko s skupnimi prizadevanji uspešno soočimo s številnimi izzivi, kot je radikalni islamski ekstremizem. Poudaril je, da je Pahorju v pogovorih zagotovil močno zavezanost ZDA mirnim rešitvam, ko pride do razlik med sosednjimi državami.

Petkov ameriški napad na letalsko bazo v Siriji je po McCainovem mnenju sicer "pomemben prvi korak v boju proti grozodejstvom ter kršitvam vseh standardov vedenja, do katerih je prišlo v Siriji". Pri slednjem po njegovih besedah ne gre le za kemično orožje, temveč tudi kasetne bombe in druge načine pobijanja prebivalstva. Zavzel se je za nadaljnja prizadevanja za zaustavitev "te morije".