Odziv na referendum

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve razkrilo, kaj pričakuje od Turčije

J.P.
18. 4. 2017, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na nedeljskem referendumu so slavili podporniki povečanja predsedniških pooblastil na čelu s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

STA
Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve

Ustavne spremembe, s katerimi se bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika, je na referendumu podprlo 51,4 odstotka volivcev, proti jih je glasovala 48,6 odstotka. Volilna udeležba je bila 85-odstotna. Za predlog je glasovalo 1,124 milijona volivcev več kot proti.

Ni izpolnil standardov Sveta Evrope

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odločitev volivcev označil za zgodovinsko, del opozicije pa trdi, da je na referendumu prišlo do nepravilnosti in manipulacij. Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav. V ponedeljkovem preliminarnem poročilu so zapisali, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope, saj da je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.

Upoštevanje norm

Referendum so pozorno spremljali tudi v ministrstvu za zunanje zadeve. Kot so sporočili, je referendum legitimen način preverjanja volje volivcev. »Pričakujemo pa, da bodo turške oblasti glede implementacije ustavnih sprememb notranjepolitične ureditve ustrezno upoštevale tudi mednarodne norme in sprejete zaveze,« so zapisali. Pričakujejo tudi, da bo Turčija ustrezno ovrednotila poročilo opazovalne misije.