Župnišče v Višnji Gori

FOTO: Drama med velikonočno vigilijo: »Gori štala, pojdite umaknit avtomobile!«

sa
18. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V soboto je zagorelo gospodarsko poslopje ob župnišču v Višnji Gori. Po prvih ugotovitvah policistov je bil požar posledica kaznivega dejanja. Pogorelo je ostrešje objekta.

Dolenjski list
Zagorelo je med sobotno velikonočno vigilijo.

»Gori štala, pojdite umaknit avtomobile!« je bila prva informacija, ki je med sobotno velikonočno vigilijo prišla do vernikov v polni višnjegorski cerkvi. Množica se je usula na parkirišče in začela premikati vozila v neposredni bližini objekta, ki je zagorel. Streho stavbe pri župnišču in dvorani, kjer so bili med drugim shranjeni pripomočki za oratorij in pasijon, so v nekaj minutah zajeli ognjeni zublji. K sreči se niso razširili na zgradbe v okolici.

Dolenjski list
K sreči v dogodku ni bil nihče poškodovan.

Uničeno ostrešje objekta

Zagorelo je nekaj minut čez 21.30, na kraj dogodka pa so hitro prihiteli gasilci. »Požar so lokalizirali in pogasili gasilci PGD Stična, Višnja Gora, Kriška vas, Vrh nad Višnjo Goro in Ivančna Gorica. Požar je uničil ostrešje objekta, velikega okoli 25 x 15 metrov, in prostore, v katerih je bil spravljen material župnišča. Od 3.00 pa do jutranjih ur je na kraju ostala gasilska straža PGD Višnja Gora,« je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. K sreči v dogodku ni bil nihče poškodovan.

Dolenjski list
Požar je bil podtaknjen.

Sreča v nesreči

Vzrok in natančna višina materialne škode še nista znana. Sreča v nesreči je bila, da so trije oltarji (stari 200 let in več), ki so bili začasno pospravljeni v pritličju objekta, ostali nepoškodovani; pred uničenjem jih je obvarovala betonska plošča. Na delu je bil požigalec, saj je bil požar podtaknjen. To so potrdili tudi na policiji. »Policisti so danes (predvčerajšnjim, op. p.) dopoldne začeli ogled kraja požara. Dosedanje ugotovitve kažejo, da je požar na objektu, ki je delno zidan, delno lesen, posledica kaznivega dejanja. Pogorelo je ostrešje objekta, nastalo pa je za več tisoč evrov materialne škode. Policisti nadaljujejo preiskavo v zvezi s sumom kaznivega dejanja požiga,« je dejala Nataša Pučko, tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave.

Dolenjski list
Nastalo je za več tisoč evrov materialne škode.