Predlog

Po aferi Čuš: politike bi testirali na droge

T.L.
10. 2. 2017, 12.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Janševi bi politike obvezno testirali na droge: v PS SDS so prepričani, da je v javnem interesu vedenje, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge.

Profimedia

Slovenijo je pretreslo razkritje prve "drogeraške" afere med politiki. Pojavil se je posnetek, na katerem je odkrita identiteta nekdanjega poslanca SDS Andreja Čuša v sobi z ljudmi, ki se navdušujejo nad "snifanjem" kokaina. Medtem ko Čuš zatrjuje, da sam "snifal" ni, da za vsem skupaj stoji stranka SDS in da gre za zmontiran posnetek s ciljem njegove politične likvidacije ter da bo razkril imena drugih vpletenih, ki naj bi bili po njegovih besedah še aktivni člani v vrstah stranke SDS, pa imajo v njegovi bivši stranki drugačne načrte.

Poslanska skupina SDS je namreč danes v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Menijo namreč, da je sprejem tega zakona neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov, so zapisali na spletni strani stranke.

Testirali bi enkrat letno

Kot nadaljujejo, je v javnem interesu vedenje, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge. Namen predlaganega zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja. Funkcionarji po tem zakonu so poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji. 

Želijo, da bi zakon določal, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu. "V primeru menjave funkcije v istem koledarskem letu se funkcionarju ni potrebno udeležiti novega testiranja v tem istem koledarskem letu. Testiranje funkcionarjev na prisotnost drog v organizmu pa Inštitut za sodno medicino izvede v osmih intervalih v koledarskem letu," so ob tem še zapisali v stranki.