Vrhovno sodišče

Odločeno o Janši: kazenski pregon je zastaral

T.L.
10. 2. 2017, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Višje sodišče je konec novembra 2015 zavrnilo pritožbo Janše na sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o zavrženju zadeve Patria zaradi zastaranja, nato pa sta se Janša in njegov zagovornik Franci Matoz obrnila na vrhovno sodišče.

Bobo
Matoz in Janša.

Komaj pred dnevi smo poročali, da vrhovno sodišče tudi po letu dni od vložitve zahteve za varstvo zakonitosti glede zastaranja zadeve Patria, ki jo je vložil predsednik SDS Janez Janša, še ni odločilo o zadevi. No, to se je zdaj spremenilo.

Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da je kazenski pregon v zadevi Patria zastaral, poroča Delo.si.

Ko je višje sodišče konec novembra 2015 zavrnilo pritožbo predsednika Janše na sklep ljubljanskega okrajnega sodišča o zavrženju zadeve Patria zaradi zastaranja, sta se Janša in njegov zagovornik Franci Matoz obrnila na vrhovno sodišče. To pa je, kot so sporočili z vrhovnega sodišča, Janševo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo. Višje sodišče je svojo odločitev utemeljilo z argumentom, da se obdolženec v svojo škodo ne more pritožiti. Strinjalo se je z Janševo obrambo, da je bila pri odločitvi prvostopenjskega sodišča, ki je zadevo Patria zavrglo zaradi zastaranja, izkazana kršitev kazenskega zakona po zakonu o kazenskem postopku, a po mnenju sodišča »ni nobenega dvoma, da gre za kršitev, ki je podana v korist obdolženca«.

Janša in njegov zagovornik odvetnik Franci Matoz sta prepričana, da zadeva Patria zastara šele aprila letos, okrajno sodišče pa, da je napačno uporabilo kazenski zakonik, ko je odločilo, da je kazenski pregon absolutno zastaral.