Opiti za volanom

87 jih je vozilo pod vplivom alkohola

M.K.
10. 2. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V letošnjem letu so gorenjski policisti v povezavi z alkoholom preizkusili že več kot 3.200 voznikov. Kar 87 jih je bilo pod vplivom alkohola.

Bobo
Slika je simbolična.

Med takimi je tudi voznik, ki je včeraj avtomobil v Gorenji vasi zelo nezanesljivo vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in z 0,81 mg/l alkohola. Nevarno vožnjo je voznik še pravočasno zaključil ob posredovanju škofjeloških policistov, je bilo pa letos že več drugih primerov, ko so taki vozniki povzročili prometne nesreče, so sporočili s policijske uprave v Kranju.

Že v prvih urah novega leta je voznik z 0,58 mg/l alkohola v ovinku v Kranju zapeljal na nasprotno smerno vozišče in trčil v voznico, ki je peljala nasproti; V Hotavljah je voznica 8. januarja zaradi 0,71 mg/l alkohola in neprilagojene hitrosti s ceste zapeljala v potok; 11. januarja je voznik na Kokrici bežal pred policisti, ker je menil, da je pred vožnjo popil preveč alkohola, pa se je v postopku izkazalo drugače (0,20 mg/l); 13. januarja sta nesreči povzročila dva pijana voznika – eden je v Škofji Loki z 0,58 mg/l alkohola manevriral po parkirišču in trčil v drugo vozilo, drugi pa je nesrečo z 0,70 mg/l alkohola povzročil na gorenjski avtocesti; 19. januarja je voznik z 1,04 mg/l alkohola v Kopačnici z avtomobilom zapeljal s ceste in se prevrnil na streho; 20. januarja je po vožnji v snežnih razmerah v Žireh na strehi obstal tudi voznik avtomobila z 0,62 mg/l alkohola; 22. januarja so policisti pri Naklem po samoudeležbi v nesreči obravnavali voznika z 0,83 mg/l alkohola, v Nomenju pa je voznik isti dan pri vožnji z 0,48 mg/l alkohola oplazil drugo vozilo, ki je peljalo nasproti in s kraja pobegnil; 25. januarja je voznik v Lipici z 0,58 mg/l alkohola v krožišču zapeljal s ceste in trčil v drog javne razsvetljave; 26. januarja so policisti obravnavali voznika, ki je v Bohinju pri vožnji z 0,82 mg/l alkohola za las zgrešil peško, ki se je pravilno zadrževala na avtobusnem
postajališču in je pred voznikom odskočila; 28. januarja je voznik v Miljah zaradi hitrosti in 0,36 mg/l alkohola s ceste zapeljal v živo mejo; 29. januarja je voznik z 0,58 mg/l alkohola v Kranjski Gori na parkirišču trčil v drugo vozilo; 2. februarja je pijan voznik z 0,86 mg/l alkohola voznike ogrožal z vožnjo v napačno smer po gorenjski avtocesti; 3. februarja je voznik v Škofji Loki z 0,83 mg/l alkohola v krožišču zapeljal naravnost in povzročil nesrečo; 5. februarja pa je voznik na gorenjski avtocesti pri vožnji z 0,88 mg/l alkohola trčil v odbojno ograjo.

Vozili tudi brez dovoljenje ali v času prepovedi

V prometu je bilo letos tudi več takih voznikov, ki so avtomobil pod vplivom alkohola vozili še brez veljavnih vozniških dovoljenj ali v času, ko nebi smeli voziti. Eden takih je voznik, ki je 5. februarja na avtocesti z 0,88 mg/l alkohola povzročil nesrečo in je dva dni kasneje vozil tudi v času prepovedi. Zato so mu policisti zasegli še avtomobil.

V vseh teh primerih je šlo za vožnjo po zelo tanki meji med življenjem in smrtjo ter za zelo nevarne in konkretne ogrožajoče situacije, ki se velikokrat končajo tudi s smrtnimi nesrečami. Zato policisti poudarjajo, da alkohol ne sodi na cesto in apelirajo na voznike, naj vendarle ne vozijo, če so pili alkohol.

K več varnosti lahko prispevajo tudi gostinci, tako, da ne točijo pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, še posebej pa ne tistim, za katere vedo, da bodo potem sedli za volan. Za varnost v prometu je zato odgovoren vsak sam in vsi skupaj!