Mlečni izdelki

Protiruske sankcije najbolj prizadele slovensko kmetijstvo

B.K.
10. 2. 2017, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ekonomske sankcije proti Rusiji imajo najbolj negativen vpliv na slovensko kmetijstvo, je prepričan slovenski ambasador v Rusiji, Primož Šeligo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Šeligo je za ruski portal Sputnik News povedal, da Slovenija neposredno čuti posledice ruskega odgovora na sankcije: »Seveda je slovenija čutila učinke sankcij in kontrasankcij. Največ problemov sankcije povzročajo kmetijskim proizvodom, ki jih izvažamo v Rusijo. Primarno gre za mlečne izdelke.«

Po njegovem mnenju je Rusija sicer še vedno strateški partner Slovenije, predvsem pri investicijah. »Obstajajo dobri projekti med našimi podjetji, a problem je, kako v Slovenijo pripeljati investicije. Tukaj Rusija ostaja v interesu Slovenije kot strateški partner,« je povedal Šeligo.

Ambasador je še povedal, da se bo sodelovanje med državama okrepilo, ko bodo implementirane zaveze iz mirovnega dogovora v Minsku.

Evropska unija in Združene države Amerike so Rusiji naložile ekonomske sankcije leta 2014, zaradi domnevne vpletenosti Rusije v ukrajinski vojaški konflikt in zaradi pripojitve Krima nazaj k Ruski federaciji.