Bele stezice

Čuš pravi, da je sporni posnetek snifanja kokaina posredoval Janši

Luka Tetičkovič
9. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Včeraj smo pisali o tem, da je za kratek čas na spletu zakrožil starejši posnetek, na katerem je poslanec Andrej Čuš in še nekaj neznanih oseb, ki njuhajo bel prah. »To je koka,« se sliši glas enega od mladeničev. Čuš odgovarja, da se je njuhalo leta 2011 na delovnem vikendu SDM, sam pa da ni bil med razgreteži.

Mediaspeed
SDS je želela udariti po Čušu, ta pa je razkril, da je na posnetku podmladek SDS.

Posnetek je bil odstranjen s portala YouTube, potem ko ga je na svoji spletni strani objavil portal Nova24. Na tem so zapisali, da ozadje posnetka nakazuje, da gre za študentski dom – o tem naj bi pričala tudi figura Čuša, ki je na posnetku videti nekaj let mlajši.

Nadalje je na posnetku zelo nazorno vidno, da se je družba zbrala z namenom uživanja drog, saj so imeli na mizi narisanih precej črtic kokaina, še pišejo na spletnem portalu. »To je koka … daj, tu mi posveti … sneg, sneg, sneg,« navajajo navdušen glas enega od mladeničev.

Čuš: To se je dogajalo na delovnem vikendu SDM

Andrej Čuš o osebah na posnetku: "Skrbi me, ker so nekateri izmed njih še danes vidni člani SDS in SDM."

Čuš se je na obtožbe prek facebooka odzval nekaj ur kasneje, s pojasnilom, da posnetek ni nastal v študentskih domovih, ampak kar med delovnim vikendom podmladka SDS – Slovenske demokratske mladine (SDM) – na Bledu, ob koncu leta 2011: »Sam sem bil v tistem času predsednik podmladka … Kot predsednik sem takrat slišal za ta pripetljaj in sem želel opozoriti vse, ki so bili v tisti sobi in uživali prepovedane substance, da nemudoma zapustijo delovni vikend. Skrbi me, ker so nekateri izmed njih še danes vidni člani SDS in SDM, nekateri pa celo sorodniki najvidnejših članov moje nekdanje stranke.«

Kdo vse je na posnetku?

Kot judoista so ga testirali

»Ne predstavljam si, da bi državni prvak (v judu) užival prepovedane substance, za katere sem bil lahko testiran na vsakem koraku,« je zapisal Čuš.

Na stranko SDS smo se zato obrnili z vprašanjema, ali te informacije držijo in ali nam lahko razkrijejo identiteto ostalih oseb na videoposnetku. Odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli, odzvali pa se niso niti na Čušev poziv, naj vsi poslanci državnega zbora opravijo uradne medicinske preiskave glede uživanja prepovedanih substanc in rezultate tudi uradno objavijo.

S posnetkom so ga že izsiljevali

Ob nadaljnjih poizvedbah nam je Čuš zatrdil, da je posnetek kmalu po njegovem nastanku sam posredoval predsedniku SDS Janezu Janši. Ko je dobro leto kasneje od Branka Mariniča prevzemal nadomestni poslanski mandat, pa mu je, tako Čuš, poslanka SDS Anja Bah Žibert odkrito zagrozila, da se bo v primeru prevzema posnetek znašel v javnosti. Čuš je nadomestni mandat sicer prevzel, po izvolitvi na listi SDS v naslednjem mandatu pa je iz stranke izstopil, saj ga ta ni želela ponovno uvrstiti na seznam kandidatov.

»Objava zdaj me je presenetila,« je prek telefona pojasnil Čuš. Pri tem opozarja, da je bila v čivku, v katerem se je video prvič pojavil, označena tudi Helga Stevens, podpredsednica Skupine Evropskih konservativcev in reformistov. Z njo se Čuš pravkar pogaja glede pristopa v to politično družino.