Kapitalni sulec

Vili že s prvim metom »zapel« trofejo

Rok Nose/Dolenjski list
6. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Viliju Grandovcu se je posrečil ulov življenja. Pri žagi v Soteski je iz reke Krke potegnil sulca, ki je v dolžino meril kar 111 centimetrov, težak pa je bil 14 kilogramov.

Matjaž Pavlin
Vili Grandovec je sulca ujel na silikonsko vabo.

Najmanjša dovoljena dolžina za ulov sulca je 100 centimetrov. 

Sulcu pravijo tudi riba tisočerih metov, saj ga je zelo težko ujeti. A Viliju je to uspelo že s prvim metom. »Tisti dan se me je res držala sreča. Pred tem ulovom sem dvakrat vrgel trnek v Meniški vasi in obakrat ujel ribo. Ne vem, ali se bo to še kdaj ponovilo.«

Krka je bila tisti dan visoka in sulec se mu sprva ni zdel nič posebnega. Šele ko ga je prvič potegnil do sebe, je videl, da se pod vodno gladino skriva nekaj velikega. »Bil je velik kot torpedo in kar dvakrat mi je ušel dol do mostu. Kar 45 minut sva se pošteno borila. On je hotel mene utruditi, jaz pa njega,« v smehu pove Grandovec. Skupaj z Matjažem Pavlinom sta ga nato odpeljala v gostilno Štravs, kjer so ga skupaj z Žigo Štravsom izmerili.

Območje okoli Soteske je izjemno bogato s sulcem, saj so v zadnjih petintridesetih letih tam zabeležili kar 35 kapitalnih ulovov, v povprečju vsako leto enega.

Tisti dan je bilo tudi vreme pravšnje za ulov sulca. »Bila je sprememba vremena, pripravljalo se je na dež. Kar dišalo je po ribi. Ko se tlak spreminja, je najbolj primeren čas za sulca,« pripoveduje Grandovec, ki je ribič že trideset let. V tem času se lahko pohvali s kar nekaj trofejnimi ulovi. Pred petimi leti je denimo na svoj god ujel 102 centimetra dolgega sulca, pred tem pa tudi že postrv, ki je merila 96 centimetrov.

Kot pravi, se v Soteski skrivata še vsaj dva večja sulca. »Pustil si ju bom za ulov čez pet let. Kajti kot kaže, se mi sreča nasmehne vsakih pet let. Zdaj bom moral eno leto tako in tako pavzirati,« pove Grandovec.

To je največji sulec, kar so jih v zadnjih letih ujeli na območju Ribiške družine Novo mesto. A še vedno je več kot dvajset centimetrov krajši od rekordnega iz leta 1982, ko je turist iz vode potegnil sulca, ki je v dolžino meril kar 132 centimetrov, tehtal pa je 19,5 kilograma. Še težjega, imel je 21,6 kilograma, so sicer ujeli na Otočcu, nam je povedal podpredsednik Ribiške družine Novo mesto Zoran Leko.