Odloženo

Renzi bo z odstopom še počakal

M.K./STA
5. 12. 2016, 21.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski premier Matteo Renzi je na prošnjo predsednika države Sergia Mattarelle odložil svoj odstop do sprejema proračuna v parlamentu.

Profimedia
Matteo Renzi naj bi po pričakovanjih odstopil konec tedna.

"Premier je po izidu referenduma sporočil, da ne more več biti na položaju in izrazil namero o odstopu. Predsednik republike je glede na to, da je treba dokončati postopek sprejemanja proračuna, prosil premierja, naj svoj odstop preloži do konca tega postopka," so po srečanju Renzija in Matarrele sporočili iz predsednikovega urada.

Renzi je nato na seji vlade znova potrdil namero o odstopu, a dodal, da jo bo uresničil po potrditvi proračuna v parlamentu.
V parlamentu so medtem skušali doseči dogovor o tem, da s ciljem čim hitrejšega sprejema proračuna - do petka - ne bi vlagali dopolnil k zakonu o proračunu. Vendar sta Severna liga in Naprej Italija tako možnost že zavrnili. Podoben scenarij so v Italiji doživeli že leta 2011 v času vlade Silvia Berlusconija.

Predlog proračuna za leto 2017 je bil v poslanski zbornici že sprejet 28. novembra, na kar je bila vezana tudi zaupnica vladi.
Renzi se je s predsednikom države Matarrelo srečal danes zvečer, potem ko se je udeležil predvidoma zadnje seje svoje vlade. Pred tem je po porazu na nedeljskem referendumu o reformi ustave napovedal, da bo predsedniku danes ponudil svoj odstop.

Po njunem opoldanskem srečanju je Mattarella izpostavil nujnost ohranitve politične klime miru in medsebojnega zaupanja.
Na referendumu je za ustavne reforme, ki jih je zagovarjal Renzi in naj bi zagotovile večjo politično stabilnost v državi, glasovalo 40,9 odstotka volivcev, proti pa jih je bilo 59,1 odstotka.

Italijani so na referendumu odločali tudi o usodi premierja Renzija, saj je ta v primeru zavrnitve reforme napovedal svoj odstop.