Vsiljivi in drzni

Pogost novodobni poklic: Goljufanje na ulicah

pk
6. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na družbenih omrežjih spet opozarjate na izkoriščanje dobrote ljudi.

P.K.
Ne nasedajte prevarantom na ulicah, ki nimajo zveze s humanitarnimi organizacijami.

Za gospoda pred ajdovsko trgovino 5 evrov ni bilo dovolj, zato je hotel v žep pospraviti kar 50 evrov.

Družbena omrežja preplavljajo zapisi, s katerimi uporabniki drug drugega opozarjate, da je treba biti previden pri dajanju denarja tistim, ki zanj prosijo. Mnogokrat gre namreč za golo prevaro. Previden je treba biti posebno v primeru, ko se prosilci za denar na ulicah izdajajo za predstavnike humanitarnih društev, ki to niso. Poročate o novih primerih goljufanja – tokrat iz Ajdovščine. Tam se je mlajši moški v minulih dneh izdajal za predstavnika nekega društva, ki zbira denar za družine v pomanjkanju. Menda se je po tem, ko mu je neki Ajdovec zabrusil, da bo poklical policijo, nemudoma pobral iz mesta.

To je njihova služba

Aleš, Ajdovščina: "To ni iz stiske, to je njihova služba."

Z Ajdovskega poročate še o enem prevarantu. Moški srednjih let in njegova žena naj bi pred eno od trgovin na Tovarniški cesti prosjačila za denar, a ne s pravimi nameni. »Mene nič ne moti, če človek prosi za denar, pogosto ga tudi dam. Vendar sem že prevečkrat videl, kako po celem dnevu beračenja veseli preštevajo denar in odhajajo domov z dobrimi avti in s posmehljivim izrazom na obrazu, kar je dovolj zgovorno,« na spletu pravi Tomaž iz Ajdovščine.

»Ta gospod pred ajdovsko trgovino se, ko ga ljudje gledajo, dela, da težko hodi in da je zelo bolan, ima tudi palico. Ko misli, da ga nihče ne gleda, pa se brž vzravna in skaklja naokrog ter iz žepa izvleče mobitel in telefonira,« to, kar je videl, na spletu opisuje domačin.

Čudežna ozdravitev

Menda je isti moški prosjačil tudi pred trgovinami v italijanski Gorici, dokler ni nekdo poklical policije. »Ko je ta prispela, je prej sključen in nepokreten moški nenadoma vstal in stekel stran. To pove vse,« še pišete na družbenih omrežjih.

Omenjate še en sumljiv primer iz Ajdovščine, ki se je prav tako zgodil na Tovarniški cesti. Moški, ki se je izdajal za gluhonemega, je zbiral denar. Gospa mu je namenila pet evrov. Izročila mu je 50 evrov in pričakovala, da ji bo vrnil drobiž, a jih je kar pospravil v žep. Ženska je zato nanj zakričala, češ, naj ji vrne preostanek. »Moški kar naenkrat ni bil več gluhonem; menda je stopil v trgovino, zamenjal bankovec in vzel pet evrov,« poročate.