Nova taktika

Cerarjev skrivnostni svetovalec

Matej Klarič
5. 12. 2016, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že nekaj časa lahko opazujemo, da je premier Miro Cerar postal bolj odločen. Ugotavljali smo, kje se skrivajo razlogi za te njegove spremembe.

STA
Cerarjeva svetovalna agencija je očitno izmerila, da volivci pri njem pogrešajo odločnost. Vprašanje pa je, ali lahko tako pozno še vedno popravijo to podobo.

Pretekli teden je premier presenetil z odločno podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Vztrajal je pri podpori njenega dogovora s sindikatom Fides, čeprav pred sejo vlade, na kateri se je odločalo o tem, koalicijski partnerji niso skoparili s težkimi besedami o koncu koalicije.

Bobo
Kakšna bo končna cena Eisinovega svetovanja Cerarju? So v ozadju tudi interesi izraelskega orožarskega lobija, ki želi služiti s povečanim obrambnim proračunom Slovenije?
Izraelski strateg Eisin Asaf je priznani strateg s podjetjem ESBR v Londonu. Srbskemu premierju Aleksandru Vučiću je dvakrat pomagal priti do zmage na parlamentarnih volitvah. Pred tem je uspešno pomagal tudi Borisu Tadiću v kampanji leta 2008.

Toda vztrajanje pri podpori sporazumu, ki naj bi ga Cerar od ministrice celo zahteval, in SMC-jevo preglasovanje ostalih dveh koalicijskih partnerjev, kar se na vladi skoraj nikoli ne zgodi, je po seji presenetljivo umirilo strasti. Zdi se, da je vsaj za zdaj Cerar s to odločno potezo SD in Desus potisnil v defenzivo, čeprav je res, da je s tem ogrozil (dolgoročni) obstoj koalicije in si nakopal vrsto novih težav s sindikati.

Izraelski izjemni svetovalec

Cerarju so volivci pogosto očitali prav neodločnost, zato je bila ta njegova poteza presenetljiva. Po začetnemu obdobju njegovega vladanja, v katerem je njegova piar služba naredila kar nekaj napak, so se v začetku letošnjega leta odločili za spremembe. Za svetovanje pri njegovih nastopih so najeli podjetje Igorja Ariha, ki je pri kampanjah že pomagalo Peterletu in Jankoviću. Prek njegovega podjetja uradno sicer za stranko SMC svetuje njegova žena Tijana Arih, v sodelovanju z izraelskim komunikatorjem Eisinom Asafom. Ta je na volitvah do zmag že pomagal tudi srbskemu premierju Vučiću, ki mu je med drugim svetoval, naj splet preplavi s komentarji svoje stranke prek avtomatskih sporočil.

Kot pravijo, gre za izjemnega stratega in taktika, ki naj bi ga stranka SMC bogato plačevala. Šlo naj bi za znesek okrog 40 tisoč evrov mesečno. Bogdan Biščak je pretekli teden v Odmevih kritiziral Cerarjevo pretirano odločnost, ki je po njegovem prišla prav v neprimernem času, ko bi moral pustiti, da stvari tečejo, s čimer si je nakopal vrsto težav v prihodnje. Nad Cerarjevo odločnostjo je negodoval tudi prvak SD Židan, ki je dejal, naj glede zapletov pri sporazumu s Fidesom raje komunicira s koalicijo kot s piar strategi.