Slovenija

Vladar iz ozadja - bliskovit vzpon Gregorja Krajca

Simon Rosc
9. 3. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V soboto smo že pisali o moči vodje kabineta predsednika vlade Gregorja Krajca, ki se počasi krepi. Razloge za to smo našli v njegovi preteklosti, kjer smo izbrskali marsikaj zanimivega, tudi o tem, kako pomemben je vpliv družinskih korenin.

sta
Gregor Krajc in Miro Cerar

Gregor Krajc, sedanji vodja kabineta predsednika vlade Republike Slovenije, o katerem smo delno že pisali v naši sobotni številki, je pomemben člen Cerarjeve politike. Kot smo že poročali, mu je uspelo zgraditi močan vpliv v Cerarjevem kabinetu, od koder, kot trdijo naši viri, delegira eno od dveh struj znotraj SMC – vajeti druge naj bi vlekel Aleksandar Kešeljević. Svojo kariero je zgradil na krilih politike, kjer mu ambicij menda ni nikoli manjkalo.

OD HUGA DO DOPISNIKA IN VMES ŠE ŠTUDIJ

sta
Krajca smo spoznali v oddajah Hugo in Igre brez meja na RTV Slovenija.

Cerarjev vodja kabineta je svojo kariero kot študent začel na Radiu Slovenija, kasneje pa smo ga Slovenci lahko najprej spoznali v oddaji Hugo, ki je bila na TV Slovenija pravi hit. Ja, to je tista TV-igrica, v kateri so tekmovalci preko telefonskih tipkovnic usmerjali majhnega škrata, da je premagal vse ovire in se prebil na cilj. Iz ene legendarne TV-oddaje so ga na RTV premestili v drugo, nič manj legendarno – Igre brez meja.

sta

A tudi po tej oddaji se njegova kariera v medijih še ni končala. Med delom si je vzel čas za diplomo iz prava, po kateri mu je RTV dala službo v Bruslju, od koder se je redno oglašal kot dopisnik, specializiran za področji Nata in Evropske unije. A kljub pomembni temi, ki jo je pokrival v času, ko se je Slovenija pripravljala na vstop v obe skupini, je našel čas še za študij na Svobodni univerzi v Bruslju, kjer je magistriral iz evropskega mednarodnega prava.

V Studiu 3S naj bi bil Krajc zaposlen samo z namenom čakanja na boljšo službo. Med službo na RTV je Krajc končal študij prava in magisterij evropskega mednarodnega prava.

Z RTV NA »ČAKANJE«

Ko se je Krajcu iztekel mandat dopisnika v Bruslju, je dobil službo v agenciji Studio 3S, ki je skrbela za izvajanje komunikacijske strategije delegacije Evropske komisije v Sloveniji. Na tem delovnem mestu naj bi – zaradi svojega pravega družinskega ozadja – čakal na boljšo pozicijo nekje v državnih organih.

POSEBNA VEZ Z ROPOM

Čakanje se je kmalu končalo s primerno službo zanj, ki se je našla v vladi Antona Ropa, kjer je prevzel vodenje vladnega urada za informiranje, tja pa ga je, zanimivo, povabil kar sam takratni premier. Dobra podlaga za to delo je bila v tistem času, ko je bil pred državljani referendum o vstopu v EU in Nato, poznavanje tematike in dela vladnega urada, ki ga je do potankosti spoznal med zaposlitvijo v Studiu 3S. A je na mestu direktorja ostal le pol leta, saj ga je kmalu zatem v svoje prostore (spet) povabil sam Rop. Tokrat mu je ponudil službo državnega sekretarja v uradu predsednika vlade za opravljanje nalog vladnega predstavnika za odnose z javnostmi. Vse od takrat njegova kariera kar cveti na takšnih podobnih delovnih mestih.

PRELEVITEV V DIPLOMATA

Ko je na oblast prišla vlada Janeza Janše, se je Krajčevo posedanje po vladnem kabinetu zaključilo, a je vseeno tudi v tem času delal na udobnem stolu. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji je namreč opravljal delo namestnika v službi vlade za evropske zadeve. Od tukaj pa ga je poklicna pot odnesla med diplomate. Sovje mesto je našel na ministrstvu za zunanje zadeve. Kaj točno je počel, ni znano, o tem obstaja le precej skop podatek, da je bil zadolžen za različne diplomatske naloge.

IZGUBLJEN SREDI DELA

sta
Brez vednosti Krajca se je v javnosti pojavil tudi znameniti Cerarjev listek.

Po diplomatski karieri je sledil še veliki met nazaj v kabinet predsednika vlade, kjer trenutno opravlja funkcijo vodje kabineta. A tam naj bi se predvsem zaposloval z delom lobiranja za cilje lastne struje znotraj SMC in bolj malo s samim vodenjem kabineta, kjer je, kot trdijo naši viri, precej izgubljen. Posledica ukvarjanja z drugimi zadevami naj bi bil tudi listek predsednika vlade, na katerem je pisalo: Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve. Ta je, tako trdijo naši viri, zrasel na zelniku Cerarjeve tiskovne predstavnice Tine Štrafela in je luč sveta ugledal brez Krajčeve vednosti. Njegova delovna odsotnost naj bi imela tudi velik vpliv na Cerarja in njegove trenutke tavanja v temi. Krajca pa so kot izgubljenega med delom menda prepoznali že v času, ko je vodil urad za informiranje v Ropovi vladi, zaradi česar je bil tudi hitro premeščen v predsednikov kabinet, kot smo zapisali že prej. Izgubljenost sredi kopice dela je mogoče zaznati tudi v odgovoru v intervjuju, ki ga je dal za enega od slovenskih dnevnih časopisov, tik preden je za pol leta prevzel urad za informiranje. Vse skupaj je potekalo v času priprav na referendum o vstopu Slovenije v EU in Nato. Na vprašanje novinarja, kako se bo lotil tega konkretnega izziva, je premogel le naslednji odgovor: »Če bo referendum o Natu čez mesec dni, lahko pripravimo – samo kot primer  dve okrogli mizi, če pa bo čez tri mesece, lahko izdamo brošuro.«

KO JE VPLIV POMEMBNEJŠI …

Če mu že delo na dobro plačanih državnih položajih ne gre pretirano dobro od rok, tako trdijo naši viri, pa mu zato več kot očitno uspeva z lobiranjem in krepitvijo svoje struje znotraj SMC, kot odgovor na strujo Aleksandra Kešeljevića. Glede na vse pretekle in sedanjo službo lahko trdimo, da se Krajcu za dober družbeni položaj ni bati. Predvsem naj bi mu ugajale službe, v katerih lahko svoje moči kaže iz ozadja, njegove ambicije pa so poseči po kakšni izmed pomembnih funkcij v evropski diplomaciji. Sicer pa se moč že kaže – kot je v preteklosti povedal sam, so ga na vsako delovno mesto do zdaj povabili in mu zanj nikoli ni bilo treba lobirati. Tisti, ki Krajca poznajo do obisti, pa dodajajo, da je temu tako predvsem zaradi pomembnega družinskega ozadja.