Slovenija

Tolaži ga lepa Tina

Simon Rosc
5. 3. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka modernega centra je nastala le malo pred volitvami leta 2014 in z novimi obrazi, domnevno brez nahrbtnikov iz preteklosti, takoj pritegnila pozornost volivcev, ki so ji podelili mandat za sestavo vlade. A če bi SMC pred volitvami imenovali tudi Stranko moralnega centra, je danes bolj kot ne moralno dezorientirana.

arhiv Svet24
Prelestna piarovka Tina Štrafela je menda padla v Cerarjeve oči.

Stranka je bila ustanovljena 2. junija 2014. Takrat so podporo Cerarju mlajšemu izrazili številni pomembni ljudje iz družbeno-političnega življenja. Stranka je svoj obstoj začrtala z zavzemanjem za državo blaginje, temelječo na sodelovanju, znanju in odgovornosti. Pri teženju k tem ciljem pa so kot temeljna vodila izpostavili pravno državo, trajnostni razvoj, družbeno odgovornost in človekovo dostojanstvo. Na srečo list papirja prenese vse. Seveda ne trdimo, da niso uresničili nič od tega, lahko pa trdimo, da so del zapisanega pohodili in za nameček še enkrat ali dvakrat dodatno poteptali. Slovenci smo v upanju, da smo dobili stranko z višjimi političnimi standardi, kmalu ugotovili, da smo dobili pač še eno od strank s politično in moralno izjemno nizko kulturo, predvsem pa četico ljudi z nadnaravno sposobnostjo zavlačevanja.  

PRVO POGLAVJE: Menjave, afere in dvojni vatli

SMC je v svojem kratkem obdobju vladanja zamenjala že kar nekaj ministrov. Vsi so odleteli zaradi takšnih ali drugačnih afer. Pri vsem skupaj pa je najbolj žalostno to, da za ministre na različnih resorjih veljajo tudi različni vatli. Tako je med prvimi iz Cerarjevih vrst odletel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožef Petrovič, odnesla ga je afera o kartelnem dogovarjanju pri dobavi pisarniškega materiala javni upravi; Petrovič je bil podpisnik pod enega od teh dokumentov, kot je takrat ugotovila agencija za varstvo konkurence. Odleteli sta tudi dve ministrici za šolstvo. Prva, Milojka Kolar Celarc, je pobrala torbico in odpeketala zaradi visokega avtorskega honorarja, ki ga je prejela za delo na fakulteti. Takšen honorar je prejemal tudi finančni minister Dušan Mramor, ki ga je kazen za to obšla. V čevlje Kolar Celarčeve je poskušala stopiti Klavdija Markež, a jo je odpihnil že prvi prepih, ki ga je prinesla njena prepisana diploma. Stranka pa je očitno tudi lepilo za afere. Nedvomno smo si najbolj zapomnili zadnjo o izplačanih dodatkih za stalno pripravljenost. Dvojni vatli so se spet pokazali tudi v tej zgodbi, in to spet pri finančnem ministru Mramorju, ki se kljub kršenju zakona in očitni davčni utaji, v kateri je sodeloval, ni poslovil od stolčka, saj je za Cerarjevo stranko preveč pomemben člen. Povrnil je tisto, kar je na svoj TRR dobil nezakonito, in upal, da bomo ljudje to kmalu pozabili. Popolnoma enako pa je storila še sedanja šolska ministrica Maja Makovec Brenčič. Očitno pridemo pri tem do zaključka, da jo SMC zares močno spoštuje in se bori za moralo in etiko, a le do trenutka, ko se ta ne začne dotikati članov Cerarjeve četice.

DRUGO POGLAVJE: Nesposobni dvojec

Zagon gospodarstva je tisto, kar potrebuje Slovenija. To je tudi tisto, o čemer razlaga premier Cerar, a je očitno edini, ki se tega v svoji vladi zaveda. Za dobro gospodarstvo je pomembna odlična infrastruktura. No, te pa Slovenija nima.

STA
Peter Gašperšič (na fotografiji) in Klemen Grebenšek, ki vodita infrastrukturno ministrstvo, sta znana po tem, da bolj malo naredita.

Infrastrukturno ministrstvo pa je tisto, ki je za takšno stanje odgovorno. Drugi tir Slovenskih železnic stagnira. Ustavilo se je že pri postavitvi spletne strani, namenjene informiranju o stanju tega nujnega projekta. Popolna stagnacija pa je tudi na področju tretje razvojne osi. Krivec?

Klemen Grebenšek

Minister Peter Gašperšič. Gospod nesposobni, kot so mu, kot smo izvedeli, za hrbtom pravili v njegovi prejšnji službi na nekdanjem ministrstvu za okolje in prostor. Tam je bil zaposlen (v času vlade Alenke Bratušek) kot vodja sektorja za vode, a mu ni uspelo premakniti niti ene stvari, zaradi česar je bil s tega mesta odstavljen. S povsem enakim slovesom se je z istega ministrstva na infrastrukturno ministrstvo prestavil še sedanji Gašperšičev državni sekretar Klemen Grebenšek. "Ko sem izvedela, da bosta skupaj vodila infrastrukturni resor, sem se prijela za glavo," nam je povedal vir, ki do potankosti pozna delo velesile naše zdajšnje državne infrastrukture. V paket nesposobnih pa mnogi prištevajo še Stanko Setnikar Cankar, ki še vedno ni rešila zdravstvene reforme, za nameček pa ji je spodletela še reorganizacija nujne medicinske pomoči, ki ima vse prej kot dobre učinke.

TRETJE POGLAVJE: Misija, kako se znebiti ministrice

Iz virov znotraj stranke smo bili obveščeni, da je v Cerarjevih vrstah močno nezaželena notranja ministrica. Očitajo ji nesimpatičnost in medlo vodenje notranje politike, predvsem tiste, povezane z migracijsko krizo. Strankarski odločevalci bi se je radi znebili, pa še ne vedo, na kakšen način. Navsezadnje je Vesna Györkös Žnidar preveč pomemben člen v trenutni situaciji, njena menjava pa bi pomenila priznanje, da se kriza ne rešuje najbolje. So pa Žnidarjevo po naših informacijah že odrezali od tam, kamor navadni državljani nimamo vpogleda, iz vseh strankarskih procesov.

Mediaspeed
Notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar so v SMC odrezali od vseh procedur znotraj stranke.

ČETRTO POGLAVJE: Vroče igrice v Cerarjevem kabinetu

Aleksandar Kešeljević znotraj stranke vodi močno strujo, ki Cerarju odvzema moč.

Da Cerar z odločevanjem znotraj stranke nima skoraj nič skupnega, je zdaj že javna tajna; spomnimo, da se je to nazadnje pokazalo pri glasovanju o podjetju za gozdove na seji odbora za kmetijstvo, ko je Cerar obljubljal celo umik svojih predlogov, pa se to potem ni zgodilo. Kot smo že poročali in kot trdijo naši zanesljivi viri, ima močne niti v rokah Aleksandar Kešeljević, predsednik programske konference SMC, po vladnih kuloarjih pa kroži še, da se vse bolj krepi struja znotraj stranke, ki jo vodi vodja Cerarjevega kabineta Gregor Krajc. Povrhu tega naj bi Cerarja močno v pesti držal še predsednik Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec. Po njegovem ukazu, tako naši viri, so na stolčkih nadzornikov pristali tudi novi nadzorniki NLB Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban, kar zdaj menda preiskuje tudi KPK. Izmučeni Cerar, ki je tako pod pritiskom s kar treh različnih strani, in to znotraj svoje politične opcije, si je moral omisliti tolažbo. V posebno uteho naj bi mu bila lepa piarovka iz njegovega kabineta Tina Štrafela, zaradi katere naj bi se tudi razšel s svojo zdaj že nekdanjo partnerico Vesno Arnšek.

Gregor Krajc, vodja Cerarjevega kabineta, vse bolj krepi svoj položaj znotraj SMC.