Svet

"Hitro izpolni obljube," priganja Grčijo Angela Merkel

STA
5. 3. 2016, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala Grčijo, naj hitro izpolni obljube o zagotovitvi namestitvenih kapacitet za 50.000 beguncev, kar je napovedovala, da bo storila že do konca leta 2015. Ji pa mora Evropska unija pri tem vsekakor pomagati, se je zavzela Merklova v pogovoru za časnik nemški Bild.

Profimedia
Angela Merkel

"Grčija bi po načrtih morala zagotoviti prostore za sprejem 50.000 beguncev že do konca leta 2015," je spomnila Merklova in dodala, da smo od tega cilja žal še daleč.

"Na podlagi pogovorov z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom sicer vem, da si prizadeva za to, a potrebuje tudi našo pomoč in zato EU mora in tudi bo solidarno pomagala Grčiji," je dodala v pogovoru, ki ga bo Bild v daljši različici objavil v svoji nedeljski izdaji, danes pa je na svojih spletnih straneh objavil kratek povzetek.

Nemška kanclerka je v pogovoru tudi ponovila kritike na račun Avstrije in držav na balkanski migrantski poti, ker da so s postavitvijo kvot za sprejem in s tem omejevanjem sprejemanja beguncev poskrbele za kaotično situacijo v Grčiji.

Še posebej dramatično je na mejnem prehodu Idomeni na grško-makedonski meji, kjer se je po navedbah lokalnih oblasti nakopičilo že okoli 13.000 ljudi. Guverner tamkajšnje pokrajine razmišlja celo o razglasitvi izrednih razmer.