Zanimivosti

V zavetiščih čakajo na nove lastnike

pl
5. 3. 2016, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po Sloveniji deluje kar nekaj zavetišč, v katerih čakajo na nove lastnike zapuščene živali. Če jih boste posvojili, vam bodo te živalce povrnile vašo dobroto z nesebično ljubeznijo.

Snaga, d. o. o., Maribor

Poklicali smo v nekaj zavetišč pri nas in jih povprašali, koliko živali čaka na nove lastnike, ali so te živali ustrezno pregledane, morda sterilizirane ali kastrirane, in kakšne pogoje morajo novi lastniki izpolnjevati, da živali lahko odpeljejo na svoje domove.

PRAVILA SO JASNA

Zavetišče za živali ima v Mariboru že zelo dolgo tradicijo, čeprav je delovalo na različnih lokacijah. Na Avtomobilski ulici 25 pa je od oktobra 2009. Trenutno v tem zavetišču čaka na posvojitev 43 psov. Zadnja štiri leta jim je uspelo dobiti dom za kar 680 psov. »Posvojitev je pomemben proces tako za žival kot tudi za bodočega lastnika. Potencialni posvojitelj si najprej ogleda živali, ki potrpežljivo čakajo na nove domove, opravi razgovor z oskrbnikom, ki potencialnega posvojitelja seznani s primernimi razmerami za bivanje izbrane živali in s specifikami v vedenju te živali. Sledita rezervacija in izpolnitev vprašalnika, v katerem nam potencialni posvojitelj razkrije, kako bo skrbel za svojega hišnega ljubljenčka. Če ocenimo, da razmere, ki jih nudi potencialni posvojitelj, ustrezajo, lahko novi lastnik žival odpelje po plačanem posvojitvenem prispevku,« so za Svet24 povedali v Snagi, d. o. o.

Snaga, d. o. o., Maribor
V zavetiščih zahtevajo, da žival ni na verigi, da se ji nudijo osnovni pogoji in da jo lahko pridejo tudi pogledat.

Razložili so tudi, da pogoji za posvojitev živali iz zavetišča niso nič bolj strogi od pogojev, ki jih bodočemu lastniku navedejo v psarnah, kjer prodajajo rodovniške pse. Dejstvo je, da želijo živali omogočiti odgovornega lastnika, ki je ne bi čez nekaj časa vrnil kot nezaželeno.

»Zahtevamo, da žival ni na verigi, da se ji nudijo osnovni pogoji in da jo lahko pridemo tudi pogledat. Tukaj se pa včasih zalomi, saj nekateri niso navdušeni nad ogledom, vendar takšni tudi ne morejo posvojiti živali,« so še razložili. Če boste posvojili živalco pri njih, bo cepljena in čipirana, imela bo evropski potni list, psice pa so tudi sterilizirane.

Živali iz zavetišč so ustrezno veterinarsko pregledane in čipirane. 

NUJEN JE TUDI POGOVOR

V zavetišču Horjul, ki deluje že 11 let, je trenutno 26 psov. Kot so nam pojasnili, so v zgodnejših letih delovanja oddali novi lastnikom vsako leto prek sto psov. Danes številka ni več tako visoka, zapuščenih psov je na tem območju manj, lani je bilo oddanih petdeset psov. »Število sprejetih in posledično oddanih psov je manjše kot pred leti, saj je število občin, ki jih zavetišče Horjul pokriva, bistveno manjše kot pred leti, pa tudi delež psov, ki so označeni z mikročipi in posledično vrnjeni lastnikom, se iz leta v leto povečuje,« je pojasnila Ada Varga iz zavetišča Horjul.

Tudi pri njih pa mora bodoči lastnik opraviti posvojitveni razgovor, v katerem se pogovorijo o izbrani živali, njenem karakterju, navadah, posebnostih in podobnem. Pogovorijo se tudi o željah posvojitelja in razmerah, ki jih lahko nudi izbrani živali. »Pogoji za oddajo živali so vedno in izključno v dobrobit živali, vključujejo pa primerno bivalno okolje, kvalitetno hrano, zagotavljanje veterinarske oskrbe, če je potrebna, rednega gibanja (sprehodov) ter ljubezni in skrbi, ki si jo žival kot član družine zasluži in jo potrebuje. Iskren posvojitveni razgovor je ključen korak pri iskanju ustreznega skrbnika in novega doma za psa. Zunanji videz živali je sicer pomemben, za prijetno sobivanje prihodnjih 10–15 let pa še zdaleč ne najpomembnejši,« je še pojasnila Vargova. Tudi pri njih psi odidejo iz zavetišča sterilizirani ali kastrirani, zdravi, cepljeni, čipirani in z izdanim potnim listom. 

TUDI MAČKE IŠČEJO DOM

Zavetišče Mačji dol deluje že od sredine leta 2012, trenutno pa pri njih čaka na nove lastnike nekaj čez trideset mačk. Iskanje lastnika mucke je enako kot iskanje lastnika psa. »Postopek posvojitve poteka po temeljitem pogovoru s kandidatom, vprašanja so tudi v zvezi s preteklimi lastništvi mačk, preverimo tudi poznavanje skrbi za mačko in ocenimo, ali je odločitev za žival posledica temeljitega razmisleka ali le trenutne želje,« je pojasnila Monika Koprivnikar.

Posvojitev je pomemben proces za žival in lastnika. Pogoji za oddajo živali so vedno in izključno v dobrobit živali, vključujejo pa primerno bivalno okolje, kvalitetno hrano, zagotavljanje veterinarske oskrbe, če je potrebna, rednega gibanja (sprehodov) ter ljubezni in skrbi, ki si jo žival kot član družine zasluži in jo potrebuje.

Pogoje za posvojitev živali zavetišče postavi tako, da poskuša zagotoviti, da bo za žival čim bolje dolgoročno poskrbljeno. Miselnost nekaterih ljudi, ki se odločajo za posvojitev iz zavetišč, je včasih preveč »rešiteljska« in menijo, da bodo žival s kakršnokoli oskrbo rešili iz brezupnega položaja v zavetišču, taki ljudje si predstavljajo, da pogojev za oddajo živali praktično ne bi smelo biti. Oskrbniki v zavetiščih vložijo veliko ljubezni in energije v to, da so živali zdrave in pripravljene za posvojitev, od posvojiteljev zahtevajo vsaj toliko, po logiki pa je treba pričakovati še več od tega, česar so bile živali deležne do odhoda. Najbolj pomembni so varnost, veterinarska oskrba in ostala kvalitetna oskrba ter skrb za zadovoljno življenje. Imajo pa zavetišča različne pogoje za oddajo živali.

»V zavetišču so vse mačke, ki se oddajajo, veterinarsko pregledane, cepljene, čipirane, imajo odpravljene zajedavce, so testirane na FIV in FeLV ter so praviloma sterilizirane in kastrirane. Če se oddajajo zelo mlade živali, se za poseg sterilizacije oziroma kastracije ob primerni starosti dogovorimo s posvojiteljem,« pravi Koprivnikarjeva.

Če razmišljate o novem družinskem članu, o pasjem ali mačjem prijatelju, potem se odpravite v zavetišče. Ta trenutek so po Sloveniji številne živali, ki čakajo na nov dom. Morda čakajo prav vas. In verjemite, vse, kar boste dobrega naredili zanje, vam bo dvakrat povrnila.