Slovenija

Razburjenje ob predlogu nastanitve mladoletnih migrantov v kranjski dijaški dom

STA
23. 2. 2016, 12.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po pričakovanju je burne odzive sprožilo tudi iskanje dijaških domov, kamor bi namestili mladoletne prosilce za azil brez spremstva odraslih. Na ministrstvu so kot eno od možnosti so predlagali Dijaški in študentski dom Kranj, kar pa je po besedah ravnateljice doma Judite Nahtigal naletelo tudi na veliko nerazumne histerije, zato ni bila sprejeta nobena odločitev.

Profimedia

Mladoletni begunci, ki nimajo spremstva odraslih in so v Sloveniji prosili za azil, so do sedaj navadno bivali v centru za tujce ali azilnem domu, ob pričakovanem povečanju števila prebežnikov pa jim želijo oblasti najti drugo namestitev. V ta namen so si ministrstva, pristojna za reševanje problematike, ogledala več dijaških domov. V nekaterih izmed njih so bili ti otroci že nastanjeni, z njimi so imeli dobre izkušnje, je za ocenila Nahtigalova.

Dijaški in študentski dom Kranj ima po njenih navedbah več stavb, mladoletni migranti bi bili nastanjeni v stavbah, kjer dijakov ni. Nahtigalova je pred odločitvijo želela govoriti s starši dijakov, ki bivajo pri njih, in s člani sveta staršev, zato je organizirala sestanek.

Obsedeno stanje

Takoj ko je v četrtek poslala vabila, je začela dobivati odzive staršev. Ti so ravnateljičino vabilo posredovali Mestni občini Kranj, Gimnaziji Franceta Prešerna in Smučarski zvezi Slovenije. V njihovem domu namreč biva veliko dijakov s statusom športnika, ki se ukvarjajo z zimskimi športi. Tako je bilo po besedah Nahtigalove že v petek obsedeno stanje.

Kot je pojasnila, občina ni bila obveščena, da oblasti razmišljajo o namestitvi mladoletnih beguncev v njihovo mesto, saj ni bila sprejeta še nobena odločitev. Pred sestankom sta ravnateljico obiskala predstavnika občine, ki sta se z njo želela dogovoriti, kako preprečiti naselitev.

Starši grozili z izpisom otrok

Po besedah Nahtigalove je bil ponedeljkov sestanek s starši precej buren. Starši večinsko niso bili pripravljeni na pogovor, prepričal jih ni noben argument. Zagrozili so celo z izpisom otrok iz dijaškega doma, če bi mladoletne migrante vanj vseeno namestili.

Nekateri starši so sicer izrazili sočutje s prebežniki, a so hkrati dejali, da jih ne želijo tukaj, kar je Nahtigalova opisala z besedami "solidarnost na daleč". Prisotna profesorica na Gimnaziji Franceta Prešerna je na sestanek prinesla podpise 24 profesorjev te šole, ki so ostro proti nastanitvi migrantov v domu.

Zaradi vsesplošnega neodobravanja "ni bil noben sklep sprejet, nobena obljuba dana, noben korak naprej narejen", je dejala Nahtigalova in pojasnila, da bodo oblasti še naprej iskale primerne lokacije za namestitev.

Izgubljena priložnost za vzgojo strpnosti

Po besedah Nahtigalove so starši želeli slišati, da je bila v to situacijo prisiljena, a jim je pojasnila, da ni bilo nobenih pritiskov. Misli, da so izgubili lepo priložnost za vzgojo strpnosti, za katero morajo kot vzgojno-izobraževalna ustanova skrbeti: "Staršem sem rekla, da bo družba prihodnosti multikulturna, če mi to hočemo ali ne."