Svet

Islamsko državo bodo napadali tudi iz Italije

STA
23. 2. 2016, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Italija je pristala na to, da lahko ameriška vojska letalsko oporišče na Siciliji uporablja za napade brezpilotnih letal na položaje skrajne Islamske države v Libiji. O tem se bo sicer odločalo od primera do primera, je v danes objavljenem pogovoru razkrila italijanska obrambna ministrica Roberta Pinotti.

Wikipedia
Hasana Alija Dora je pokončalo brezpilotno letalo.

Pinottijeva je za dnevnik Il Messaggero pojasnila, da bo vsak napad iz letalskega oporišča Sigonella omejen na operacije, ki so potrebne za zaščito ameriškega in zavezniškega osebja ter premoženja, vpetega v boj proti IS v Libiji in drugod, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Dodala je, da se bo o vsakem napadu odločalo na podlagi individualne prošnje, predložene vladi v Rimu. Te napade se bo obenem izvrševalo le kot zadnjo možnost. Kot je še poudarila Pinottijeva, "se doslej brezpilotnih letal v oboroženih operacijah ni uporabljalo, niti zanje ni bila vložena nobena prošnja".

Ministrica je dodala, da odločitev Rima ni povezana z naraščanjem napetosti glede Libije. Več zahodnih držav trenutno razmišlja o oboroženem posredovanju v tej državi, s katerim naj bi preprečili napredovanje IS.

Ameriška vojaška letala so v petek bombardirala oporišče IS blizu kraja Sabrata zahodno od Tripolija, pri čemer je bilo po podatkih Pentagona ubitih več deset ljudi, med njimi vodilni član IS, Tunizijec Noureddine Chouchane. Ubita sta bila tudi ugrabljena uslužbenca srbskega veleposlaništva v Tripoliju.

Ta napad je mednarodno priznana libijska vlada obsodila in poudarila, da ni bil usklajen z njo in da prestavlja jasno in grobo kršitev suverenosti libijske države.