Črna kronika

Žalne seje ob smrti gospodarstvenika Miloša Kovačiča

STA
23. 2. 2016, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V novomeški Krki je v ponedeljek potekala žalna seja ob smrti nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave in njenega generalnega direktorja Miloša Kovačiča. Žalni seji v spomin na tega pred tednom dni umrlega gospodarstvenika ter častnega občana dveh dolenjskih občin bodo v sredo in četrtek pripravili tudi v Šentjerneju in Novem mestu.

Dolenjski list
Miloš Kovačič

Žalne seje v Krki so se udeležili člani njene uprave, sodelavci in Kovačičevi ožji družinski člani. Na njej so obudili spomine na Kovačičevo življenjsko pot in poslovne dosežke, ki so Krko umestili na vidno mesto na generičnem farmacevtskem zemljevidu, so sporočili iz družbe.

Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič je poudaril, da je Kovačič s svojim načinom vodenja dal možnost oblikovanja močnega strokovnega in vodstvenega potenciala Krke, kar je bilo zagotovilo njenega nadaljnjega razvoja in poslovne uspešnosti.

"Krka je pod vodstvom Miloša Kovačiča s skrbno premišljenimi vlaganji sledila vse večjim zahtevam po kakovosti izdelkov številnih mednarodnih ustanov, krepila marketinško-prodajno mrežo v tujini, pridobivala ugled na domačem in tujih trgih ter si zagotavljala vodilno vlogo med generičnimi farmacevtskimi podjetji v srednji in vzhodni Evropi," je dejal.

Colarič je še izpostavil, da so Kovačičeve vodstvene in upravljavske sposobnosti ter osebnostne lastnosti omogočile, da je Krka s timskim delom vedno uspevala, ne glede na težave, ki so se pojavljale, ter da je iz njih vedno prišla z novo energijo in bogatimi izkušnjami, ki so zagotavljale uspeh v prihodnosti, so še zapisali v Krki.

V 82. letu starosti umrli Miloš Kovačič, dolgoletni predsednik uprave, generalni direktor Krke in magister farmacije se je 30. septembra 1934 rodil v Novem mestu. Svojo poslovno pot v Krki je začel leta 1964, nato je 17 let vodil komercialno oz. marketinško-prodajno področje.

Za predsednika poslovodnega odbora so ga imenovali leta 1985, štiri leta kasneje pa za generalnega direktorja. Kot generalni direktor in predsednik uprave je Krko vodil od leta 1997 do konca leta 2004. Upokojil se je konec leta 2005.

Kovačič, ki je svoje 40-letno delo v celoti posvetil razvoju Krke, je bil tudi prejemnik številnih domačih in tujih nagrad.

V Krki, Mestni občini Novo mesto in šentjernejski občini so v spomin na nekdanjega sodelavca oz. častnega meščana odprli tudi žalne knjige.